Reciclatge de mòbils per protegir els ecosistemes africans

A Espanya funcionen actualment més de 55.000.000 línies de telèfons mòbils per a poc més de 46 milions d’habitants. A aquest número s’hi han d’afegir els mòbils més antics que moltes vegades no es reciclen i es llançen a les escombraries. I qui diu el que passa a Espanya, diu el que passa a molts altres països desenvolupats tecnològicament.

Al mateix temps, l’explotació del coltan, un valuós mineral que fa possible la tecnologia dels mòbils, ordinadors, consoles…, és al mig dels conflictes bèl·lics que produeixen milions de víctimes i refugiats a la República Democràtica del Congo. La mineria il·legal per recollir aquest mineral fa treballar a nens en condicions de semiesclavisme i destrueix els hàbitats de moltes espècies com els ximpanzés i els goril·les, animals en grau perill d’extinció degut a la caça furtiva i la deforestació.

Vols saber com podem ajudar a reduir la demanda de coltan, lluitar contra l’explotació infantil i reciclar i generar nous recursos per protegir aquests ecosistemes? Podem enviar mòbils en desús i contribuir a la campanya de mobilització de l’Institut Jane Goodall, i si ho fem molts de nosaltres, podrem marcar una gran diferència. Si vols començar a unir-te a aquesta campanya, deixa aquí els teus comentaris.

 

Ajudar els ximpanzés

Saps el que fa la primatóloga Jane Goodall per salvar ximpanzés? Saps que tots nosaltres podem col·laborar-hi i fins i tot apadrinar un ximpanzé?

Et convidem a visitar la pàgina de l’Institut Jane Goodall per a la recerca de la vida salvatge, la conservació i l’educació, i  a que ens enviïs les teves impressions, els teus suggeriments i les teves descobertes. [A més, si vols, pots contestar un petit qüestionari sobre Jane Goodall i enviar-nos a aquesta entrada les teves respostes.]

Qüestionari per a joves sobre Federico Moccia

Una alumna de 2n de batxillerat del nostre institut, Rebeca Peñaranda, està fent un treball de recerca sobre el novel·lista Federico Moccia i ens ha demanat ajut per recollir en aquest blog les respostes que les persones que n’estiguin interessades puguin enviar-li.

Aquí teniu la versió del qüestionari per a joves. Ara esperem les vostres respostes a les seves preguntes (gràcies per avançat per la vostra col·laboració).

1. ¿Conoces a Federico Moccia?

2. Indica tres de sus obras

3. ¿Cuántas obras suyas has leído? ¿Cuáles?

4. ¿Cuál de todas sus novelas es tu favorita?

5. Explica por qué es ésa tu favorita y no otra.

6. ¿A qué clase de lectores crees que van dirigidos sus libros?

7. ¿Qué crees que opinan de él los adultos?

8. ¿Por qué triunfa más entre los jóvenes que entre los adultos?

9. ¿Cuál crees qué es la clave de su éxito?

10. ¿Conoces algún dato especial sobre el autor?

11. ¿Qué crees que tiene: más críticas negativas o positivas?

Qüestionari per adults sobre Federico Moccia

Rebeca Peñaranda, alumna de 2n de batxillerat del nostre institut, està fent un treball de recerca tutorat pel professor José Luis Budría, del Departament de Castellà, sobre l’autor italià Federico Moccia i ens ha demanat la publicació del següent qüestionari amb el prec que les persones que n’estiguin interessades (gràcies per avançat a totes elles) puguin publicar les seves respostes en aquest blog.

Aquest és el qüestionari per adults:

  1. ¿Conoce a Federico Moccia?

  1. Indique tres de sus obras.

  1. ¿Cuántas obras suyas ha leído? ¿Cuáles?

  1. ¿Cuál de todas sus novelas es su favorita

  2. Explique por qué es ésa su favorita y no otra.

  1. ¿A qué clase de lectores cree que van dirigidos los libros de Moccia?

  1. ¿Qué cree que opinan de él los jóvenes?

  1. ¿Por qué triunfa más entre los jóvenes que entre los adultos?

  1. ¿Cuál cree qué es la clave de su éxito?

  1. ¿Conoce algún dato especial sobre el autor?

  1. ¿Qué cree que tiene: más críticas negativas o positivas?

.

Parlem d’esports

Quin esport practiques? Què és més important: guanyar o participar? Creus que si no fas esport és com si ja haguessis perdut? Què és el que més t’agrada de l’esport? Quin és el teu esportista favorit? …

Per què no ens expliques les teves experiències esportives, les teves emocions, els teus gusts i els teus disguts amb els esports? De futbol, bàsquet, atletisme, natació… de qualsevol esport ens pots parlar en aquesta secció. A veure qui comença…

Pensaments

Tots acostumem a tenir frases, pensaments (propis o dels autors, poetes o pensadors preferits), que ens il·luminen, ens animen, ens consolen o es fan de fars i guies en els moments que necessitem paraules d’estímul…

Volem que ens enviïs i comentis aquestes frases estimades que diries als teus amics o et diries a tu mateix en els moments necessaris. En cas que encara no en tinguis cap, pots consultar el llistat de pensaments, fragments i aforismes que trobaràs seguint aquest enllaç.

Literària

Perquè ens queda la paraula, mentre no es demostri el contrari, tothom és poeta, almenys potencialment: tothom pot crear frases originals, històries meravelloses, poemes… que ningú hagi escrit abans. Per això, per animar i despertar el poeta que tothom porta a dins seu, obrim aquesta secció que acollirà textos de ficció: històries, contes, diaris, novel·les breus, cartes adreçades a destinataris imaginaris, poemes, petites obres de teatre, etc., i els comentaris que aquests textos puguin suggerir a altres usuaris.

A veure qui s’anima a enviar-nos els primers textos… i els següents…

 

Natura

Informacions, curiositats, aclariments i comentaris sobre temes relacionats amb la natura i amb el medi ambient. Parla’ns dels teus animals preferits, dels ocells, de les teves plantes, dels teus minerals, de les flors que més t’agradin, dels boscos, de l’estat de les aigües dels rius, dels arbres de la teva ciutat… i de les coses que més t’intriguen i et preocupen de la natura.

Perquè necessitem preservar la biodiversitat, necessitem que tothom se n’adoni i necessitem les teves preguntes i els teus comentaris sobre la natura que ens envolta.

Tecnologies

L’expansió del món de les tecnologies de la informació i la comunicació continua dia a dia. Aquesta expansió, però, no és uniforme ni neutra (presenta determinades fractures, per exemple, l’anomenada bretxa digital)  ni té el mateix significat per a tothom.

Per aquest motiu, perquè hi ha molts d’interessos, punts de vista crítics i moltes opinions diferents, obrim aquesta secció del blog del Puig, per contribuir al contrast, a l’aclariment i a l’intercanvi d’idees sobre les noves tecnologies.

Quina música…?

Quina música no et cansaries mai de sentir? Quina és la teva música preferida? Quina és, diries, la música de la teva ànima? Creus que cada música té el seu moment i que cada moment té la seva música?…Quina música o quin ritme hi posaries a aquest moment de la teva vida? Tu tens la paraula…