A Nigèria, el país més poblat (170 milions d’habitants) i més ric d’Àfrica gràcies al petroli, només el 44% de les nenes estan escolaritzades i moltes de les alumnes escolaritzades i de les seves famílies, sobretot al nord del país, de majoria musulmana, estan sotmeses a la por, a les pressions i a la violència dels fonamentalistes islàmics que no creuen en l’escolarització de les dones ni respecten els seus drets. El cas més recent d’aquesta violència contra les dones és el segrest el 14 d’abril passat de 267 estudiants de secundària pel grup terrorista Boko Haram (aquest nom vol dir “l’educació no islàmica és pecat”), branca nigeriana d’Al Qaida, que vol fer-les servir com a moneda de canvi perquè el govern de Nigèria excarceri a familiars dels guerrillers. Aquest grup armat ja ha matat a més de 3000 persones des que al 2009 la policia nigeriana acabés amb la vida de Mohamed Yusuf, el líder de Boko Haram.
Les famílies de les nenes segrestades han posat en marxa la campanya Bring Back Our Girls! (Torneu-nos les noies!) per sensibilitzar a l’opinió pública internacional i aconseguir ajuda perquè el govern nigerià posi els recursos necessaris per localitzar i alliberar les nenes segrestades.
Per la seva part, el Departament d’Ensenyament ha volgut afegir-se a la campanya animant les escoles i instituts de Catalunya a participar-hi amb diferents propostes. Una d’aquestes propostes, duta a terme el 14 de maig, dimecres, quan es complia un mes del segrest, consistia en fer fotos de concentracions als centres escolars i posar-les a la xarxa per recolzar la campanya.
Al nostre institut, el Puig Castellar, a les 11 del matí del passat dimecres, alumnes i professors vam baixar al pati a reclamar l’alliberament de les noies nigerianes segrestades i transmetre a les famílies i a totes les nenes de Nigèria un missatge de solidaritat i d’esperança.
Per la nostra part, al nostre blog, venim animant reiteradament l’alumnat a combatre la violència sexista (i de tot tipus!) i a lluitar per la igualtat de drets d’homes i dones (veure, per exemple, l’entrada titulada Contra la discriminació de les dones). Les dones de Nigèria com les de qualsevol país del món tenen dret a l’escolarització! Allibereu les alumnes segrestades! Deixeu-les viure i estudiar en pau!