La Generació Greta

Amb motiu dels actes de cloenda del cinquantenari del Puig Castellar, li vam demanar una conferència sobre algun tema d’ecologia a Antonio Cerrillo, exalumne del nostre institut, periodista i redactor de Medi Ambient del diari La Vanguardia, i ens va proposar parlar de la Generació Greta i l’emergència climàtica. Per l’actualitat del tema plantejat i el seu interès, publiquem ara al nostre blog el text d’aquesta conferència amb l’objectiu que pugui servir de reflexió i estímul per actuar, cadascú amb les seves forces i possibilitats, davant de la crisi del medi natural. D’alguna manera, una jove sueca, Greta Thunberg sembla representar algunes de les principals inquietuds de tota una generació i, fins i tot, marcar un camí i una resposta activa a aquest repte planetari.

La Generació Greta

Moltes gràcies, bona tarda a tothom

Quan em van suggerir que dirigís unes paraules en aquest acte, per parlar sobre alguns dels assumptes d’actualitat, de seguida vaig pensar a parlar sobre l’emergència climàtica i sobre aquest fenomen social que he volgut anomenar generació Greta.

Sens dubte, vaig pensar en Greta Thunberg perquè recordava actes de protesta i d’ebullició juvenil viscuts en aquesta mateixa sala d’actes fa molts anys, quan tenia 13 o 14 anys.

Greta Thumberg és una referència per a molt joves del món.

Ella ha aconseguit que les veus crítiques contra la inacció davant del canvi climátic hagin arribat a guanyar un protagonisme que es també el d’una generació sencera.

La veu d’aquesta noia sueca de 16 anys va sonar sincera, rotunda, diàfana durant la seva intervenció en la conferència de l’ONU sobre canvi climàtic (que va tenir lloc a Katowice, Polònia, el desembre del 2018).

Amb les seves paraules va donar veritables cops a la consciència de molts dels assistents. Greta Thunberg, des de l’estrada, va fer envermellir el govern de la comunitat internacional pels insuficients avenços en la lluita contra l’escalfament del planeta. “La nostra biosfera està sent sacrificada perquè els rics de països com el meu puguin viure luxosament; però el patiment de moltes persones està pagant els luxes d’uns quants”, va etzibar.

Em sorprèn la maduresa d’aquesta noia, que parla com si portés a sobre un enorme pes de responsabilitat, en contrast amb la infantil despreocupació pròpia de les persones de la seva edat.

Ella s’ha erigit en una de les veus de les futures generacions, que demanen un desenvolupament econòmic no destructiu.

A ella, un escalfament molt acusat a final de segle no li sembla un fet tan llunyà i els seus efectes són percebuts com a molt evidents, a diferència dels grans, que veuen la crisi climàtica com un fet a llarg termini.

El 2078, Thunberg celebrarà el seu 75è aniversari. Llavors, “si tinc fills, potser em preguntaran per què la vostra generació no va fer res quan encara hi havia temps per actuar”, va deixar anar en el seu discurs.

Greta Thunberg va fer una meteòrica cursa cap a la fama des que a l’agost es va fer popular al seu país (i a mig món) per la vaga en solitari per protestar contra la inacció davant el canvi climàtic.

Cada matí, aquesta noia diminuta, amb pigues, trenes i somriure esquiu i fugaç, anava fins a la porta del Parlament suec, al centre d’Estocolm, per asseure’s a la vorera i desplegar la seva pancarta per protestar contra la inacció davant l’escalfament.

Vaga escolar pel clima. Greta Thunberg

Al principi, els seus companys de classe no van acceptar la vaga; però al final el seu gest va ser seguit a dins i a fora del país per molts altres joves del moviment per la justícia climàtica, que la van portar en braços a Katowice.

La seva protesta va sacsejar l’opinió pública sueca, tocada per l’onada de calor i els incendis forestals que havien desbordat la capacitat de resposta en l’estiu del 2018, l’any més calorós de la història d’aquell país (amb sèries meteorològiques que tenen 262 anys).

¿Per què fa la vaga?, li van preguntar moltes vegades.

“Estic fent això perquè ningú més no està fent res. És la meva responsabilitat moral fer el que pugui. Vull que els polítics donin prioritat al canvi climàtic, que posin atenció a aquesta qüestió i el tractin com una crisi”, solia contestar als qui li preguntaven per la seva protesta.

El seu activisme adolescent potser és el fruit d’una societat en què els omnipresents missatges a favor de la conservació del medi ambient han reaccionat amb els temors d’un canvi climàtic ràpid i fora de control.

De petita, els seus pares li deien que havia d’apagar els llums de casa, estalviar energia, reciclar, estalviar recursos naturals. Amb 8 anys va començar a sentir parlar de l’escalfament del planeta.

La va commoure “pensar que fóssim capaços de canviar la faç de la terra i la seva preciosa i fina capa de l’atmosfera que ens serveix de llar”, va escriure a The Guardian.

Per això, els seus primers passos cap a l’edat adulta estan farcits de reflexions que posen en evidència les incoherències dels grans.

Si la crisi climàtica és tan greu com diuen els científics, “per què aquesta no és la primera notícia quan encens la televisió, escoltes la ràdio o llegeixes els diaris?”; “si cremar combustibles amenaça la nostra existència, com podem continuar cremant-los?, per què no hi ha restriccions?, per què no és il·legal fer-ho?”, es pregunta. “Si, si, si…”

Greta Thunberg pateix el trastorn d’Asperger i ella mateixa admet que això li fa pensar que les coses són “blanques o negres”. No entén gaire bé “com la gent ha fet les coses tan complicades”.

Ja sabem que les coses són grises.

Però també són grisos els comportaments propis de l’immobilisme.

El seu trastorn també pot ser vist com l’evidència que les mancances personals poden convertir-se en nou potencial, en un missatge extraordinàriament necessari per transmetre al joves.

“Sento la gent dir que el canvi climàtic és una amenaça per a la seva existència; però s’actua com si no passés res”, repeteix.

Ara, és una persona influent.

L’he vista rebuda fa dos dias pel secretari general de l’ONU, Antonio Guterres; ha estat a Davos

Ha transmès als seus pares la seva preocupació per la crisi climàtica; la seva mare, una cantant d’òpera (Malena Ernman), ha confessat que ha deixat d’utilitzar l’avió per no augmentar les emissions de gasos, i ja és la referència per al Partit Verd suec, en un moment dolç (forma part de la coalició de Govern).

Ella ha entès la bretxa entre pobres i rics; entre generacions; entre nacions industrialitzades i en vies de desenvolupament.

I sap que el canvi climàtic és injust; no colpeja a tots per igual.

Els efectes de l’escalfament no obren una bretxa només entre països pobres i països rics, sinó també entre adults i joves, que són els que el patiran més,

Per això demana justícia climàtica.

Conseqüències del canvi climàtic

En aquest sentit, ella denuncia la gran petjada ecològica del seu país i demana als països rics que donin exemple a les nacions en desenvolupament. “Com podem esperar que l’Índia o Nigèria s’ocupin de la crisi climàtica si nosaltres no fem res i vivim per sobre de les nostres possibilitats?”, insisteix.

“Dieu que estimeu els vostres fills per sobre de totes les coses; però ens esteu robant el futur”, va dir a Katowice.

Ella és una veu potent dels joves.

Parafrasejant les seves paraules podríem dir: “Si uns quants nens poden ser notícia a tot el món pel fet de fer vaga i no anar a classe, imagineu-vos tot el que podríem aconseguir si realment es proposéssim fer coses més ambicioses, més destinades a millorar el futur”.

Greta Thunberg ha denunciat la inacció dels governs davant el canvi climàtic. I la seva protesta s’ha estès —i continua avui en dia, en tot el món— com un reguero de pólvora per nombrosos països.

Un dels efectes devastadors del canvi climàtic, el desglaç als pols

Greta Thunberg ha donat una empenta sorprenent al moviment per la justícia climàtica. Personifica els joves convençuts que el canvi climàtic marcarà la seva identitat com a generació.

El leitmotiv es resumeix en un eslògan que ha fet fortuna: “Can­viem el sistema, no el clima”.

Prop de 150.000 estudiants es van manifestar a França i a Bèlgica el primer cap de setmana de grans protesta per exigir als governs i el món econòmic polítiques ambicioses que donin resposta a la urgència reclamada pels científics.

Manifestacions a França i a Bèlgica contra el canvi climàtic

Els joves dels anys seixanta van convertir la guerra del Vietnam i el moviment hippy en bandera d’identitat. Altres protestes que simbolitzen una generació han estat la de la plaça Tiananmen o la primavera àrab.

En aquesta mateixa sala d’actes recordo l’assemblea de les protestes dels alumnes contra l’execució de Puig Antich, una mort horrible i indigerible per als adolescents dels anys 70.

Greta Thunberg està a punt de convertir-se en la líder d’aquesta nova generació. “Ha arribat l’hora d’actuar, i ha de ser ara”.

Una generació que reclama (i que hauria de reclamar) accions immediates per prevenir els efectes de l’escalfament i les seves seqüeles (onades de calor, desglaços de les glaceres de muntanya i al cercle Àrtic, clima extrem, elevació del nivell del mar i desplaçaments humans).

Les temibles conseqüències derivades d’un escalfament superior als 3ºC a finals de segle —com han anunciat els científics de l’ONU— no són, per a aquesta generació, un fet tan llunyà com li pot semblar a una persona d’edat avançada.

Ella ha desvelat amb una intuïció increïble la falta d’acció dels governs davant els efectes del canvi climàtic.

Vull també destacar el caire  de protesta de la mobilització, que té elements semblants als de la campanya antinuclear a Espanya dels anys vuitanta del segle passat, ja que respon a una actitud “educada i responsable” dels seus seguidors, en contrast amb les típiques queixes o explosions de mal humor que sempre culpen un tercer de tots els mals.

Resulta simptomàtic que aquesta protesta hagi tingut més ressò que moltes de les campanyes de sensibilització desenvolupades durant anys per les organitzacions conservacionistes, fet que prova la força de la convicció personal, les potencialitats individuals dels joves com a motor de canvi.

També s’ha erigit en la veu que sent amenaçat el seu futur. “El canvi climàtic posa en risc la nostra supervivència, però molts joves ho veuen d’una manera molt més palpable”, diu.

Aquesta preocupació se suma a la desesperança que molts joves ja tenen després de prendre consciència que “heretaran un planeta amb més males condicions” que el que van rebre els seus pares dels seus avantpassats.

Els científics han donat una clara alerta i ara els joves han pres consciència que són l’última generació amb possibilitats de gestionar aquest problema enorme.
Espanya, no ho oblidem, és un dels països més afectats pel canvi climàtic, amb efectes sobre les costes, l’aigua o els incendis forestals, entre moltes altres repercussions.
El crit de la generació Greta es va sentir com mai el dia 15 de març.

Vaga del 15 de març

Milers d’estudiants van protagonitzar en més de cent països una jornada de vaga contra la falta d’acció dels governs pel canvi climàtic. I la crida del moviment Fridays for Future, impulsat per l’adolescent sueca Greta Thunberg, va tenir un èxit indiscutible, i aquest és fruit de l’aliança dels joves amb les xarxes socials.

Catapultada per les xarxes socials, una consciència generacional global està creuant per primera vegada el planeta des de Sydney fins a Barcelona, des de Tòquio fins a Uganda, des de Berlín fins a Vanuatu.

Ja hem viscut la primera vaga estudiantil planetària i aquesta ha tingut com a fil conductor la demanda d’acció urgent per mitigar un escalfament que supera el llindar de seguretat, segons els climatòlegs de l’ONU.

Els joves van llançar un missatge que oscil·la entre l’amargor i l’optimisme, o entre la reivindicació i un cert caràcter naïf, però es van erigir en portaveus d’una reclamació sincera. Van donar una lliçó als grans: aconseguir un clima estable és l’únic motor d’esperança per a ells.

El 15-M climàtic ha arrelat a les grans capitals del món i ha encimbellat fins a l’avantsala del premi Nobel la diminuta figura de Greta Thunberg.

Antonio Cerrillo

Mesures per frenar el consum

El 9 de febrer de 2012, a la secció “La Contra” del diari La Vanguardia, sota el títol “Cal establir mesures per frenar el consum”, van entrevistar l’economista Tim Jackson.

Tim Jackson, professor de desenvolupament sostenible a la Universitat de Surrey, proposa un seguit de mesures per sortir de la crisi partint d’una profunda reflexió crítica sobre el sistema actual. Proposa mesures que van des de replantejar-se els objectius de les empreses fins a revaloritzar el sector dels serveis, des d’apujar els impostos sobre els recursos naturals i la contaminació fins a imposar restriccions sobre la publicitat, des de la redistribució de l’ocupació mitjançant la reducció d’hores laborals fins a reformar els sistemes financers.  Totes aquestes interessants idees s’enmarcarien en models anomenats de decreixement, emparentats als proposats, per exemple, per La Touche. Qüestionen, per tant, l’opinió que la prosperitat sigui inseparable del creixement: “la prosperitat té a veure amb la qualitat de la nostra vida i de les relacions, i l’economia s’hi ha d’adaptar” , “a banda d’acumular i consumir, no té res a veure amb prosperar, és insostenible financerament: de fet la crisi que ara vivim és la conseqüència d’aquest sistema insostenible”, ens diu Tim Jackson.

Aquest article el vaig llegir un dia abans de començar el tema de l’economia d’entreguerres i el Crac del 29 a classe d’Història del Món Contemporani. Vaig pensar que era perfecte per generar una reflexió a la classe entre l’alumnat de batxillerat. Realment, recomano que llegiu aquesta entrevista, així com el llibre del professor Jackson Prosperidad sin crecimiento: Economía para un planeta finito (publicat per l’editorial Icària) o, si més no, l’article que, pocs dies després de l’entrevista, va publicar el periodista Antonio Cerrillo sobre aquest mateix tema a La Vanguardia (“Una economía lenta para poner el planeta en forma”). Què hi penseu? Com creieu que pot ser un desenvolupament sostenible? Quines mesures es podrien prendre per frenar el consum?

Marta Navarro

Fobos-Grunt en situación crítica o cómo unos turistas con billete a Fobos se quedan en la órbita terrestre

Fobos-Grunt (Фобос-Грунт, literalmente ‘Fobos-Suelo’) es una ambiciosa sonda rusa que se ha lanzado este 8 de noviembre desde Baikonur.

Sonda Fobos-Grunt

La misión, que no es tripulada aunque transporta turistas vivos, pretende llegar a la órbita de Marte. Dejar allí el orbitador chino Yinghuo-1 (‘Luciérnaga-1’) que entre otros objetivos pretende estudiar el campo magnético de Marte y sus tormentas de arena. También debería desplegar en la superficie del planeta dos sondas MetNet, de fabricación finlandesa, que tendrán por objetivo estudiar la meteorología.

Pero Yinghuo-1 y MetNet no son más que agregados a la sonda principal. Fobos-Grunt pretende el más difícil todavía:

  1. Orbitar Fobos (una de las lunas de Marte)
  2. Aterrizar en su suelo
  3. Recoger 200g de regolito (200g de material de Fobos)
  4. Volver con las muestras a nuestro planeta

Y puesto que sería la primera vez que una sonda se acerca hasta Marte y vuelve se llevará a cabo el experimento LIFE. En el que se transportarán microorganismos para ver qué ocurre con ellos en un viaje de varios años lejos de la tierra.

Lanzamiento

La decadencia en la que ha caído la exploración espacial, saber que Marte siempre fue un infortunio para el programa espacial soviético y ahora para el ruso (curiosamente con Venus las sondas Venera tuvieron mucho más éxito) y lo ambicioso del proyecto ha creado muchísima expectación.

Los vídeos de Roskosmos en los que se puede ver el manipulado de la sonda para cargarla en el cohete Zenit-2SB. O la preparación del cohete para el lanzamiento permiten hacerse una idea de la dificultad técnica del proyecto.

Así es que cuando a las 21:16h se lanzó con éxito el cohete yo pensé buen viaje y me quedé tan contento.

Siguiente día

Pero la realidad es obstinada y al día siguiente nos encontramos con la noticia de que la sonda, una vez que el cohete la ha dejado en órbita terrestre, no ha logrado iniciar su camino hacia Marte.

Todavía no todo está perdido. Parece que existe un plazo entre 72 horas y un par de semanas durante el que sería posible intentar reparar el problema desde la tierra y reprogramar la sonda de manera remota.

Así es que en algún punto de Rusia debe haber científicos/técnicos rascándose la cabeza para intentar solucionar el problema y lamentando no tener la sonda más a mano. Sinceramente deseo que lo puedan solucionar y finalmente Fobos-Grunt continúe su viaje. El fallo, como siempre, algo relacionado con el software o la substitución de la computadora de Fregat (una de las etapas del cohete) por otra en la propia sonda.

¿Y los pasajeros?

Pues los pasajeros del experimento LIFE de momento siguen tan panchos en sus 30 contenedores del biomódulo.

Se trata de 10 tipos de organismo que viajan en 30 cápsulas (cada organismo está triplicado) y cubren los tres dominios de la vida: bacterias, eukariotas y arqueas. Se trata de organismos bien conocidos que tienen su genoma secuenciado y estudiado, de manera que (si logran volver) se puedan percibir anomalías causadas por su viaje. Evidentemente en la selección de los pasajeros se han primado aquellos extremófilos que tienen mayores posibilidades de sobrevivir. Wikipedia tiene una lista con los organismos en la que no pueden faltar los tardígrados.

Incertidumbre

¿Y a partir de ahora? pues expectación a ver si con muchísima suerte logran solucionar de forma remota el problema y Fobos-Grunt retoma su camino hacia Marte. Que la misión sea un más difícil todavía no evitará una gran frustración ante un fracaso tan temprano, y en tal caso además de quedarnos sin la información científica que hubieran aportado todos esos experimentos probablemente nos quedemos sin otros futuros que serán cancelados.

Muchas personas piensan que no tenemos recursos para la exploración espacial, que los recursos están mejor empleados en sistemas financieros basados en fraudes piramidales que deben ser rescatados. Yo creo que lo que no tenemos es voluntad de explorar el espacio y, ya puestos, de enviar a Fobos a unos cuantos responsables de que el mundo sea como es.

Y tú, ¿piensas que Fobos-Grunt continuará su camino? ¿Qué o a quién enviarías a Fobos en lugar de tardígrados?

 

 

Reciclatge de mòbils per protegir els ecosistemes africans

A Espanya funcionen actualment més de 55.000.000 línies de telèfons mòbils per a poc més de 46 milions d’habitants. A aquest número s’hi han d’afegir els mòbils més antics que moltes vegades no es reciclen i es llançen a les escombraries. I qui diu el que passa a Espanya, diu el que passa a molts altres països desenvolupats tecnològicament.

Al mateix temps, l’explotació del coltan, un valuós mineral que fa possible la tecnologia dels mòbils, ordinadors, consoles…, és al mig dels conflictes bèl·lics que produeixen milions de víctimes i refugiats a la República Democràtica del Congo. La mineria il·legal per recollir aquest mineral fa treballar a nens en condicions de semiesclavisme i destrueix els hàbitats de moltes espècies com els ximpanzés i els goril·les, animals en grau perill d’extinció degut a la caça furtiva i la deforestació.

Vols saber com podem ajudar a reduir la demanda de coltan, lluitar contra l’explotació infantil i reciclar i generar nous recursos per protegir aquests ecosistemes? Podem enviar mòbils en desús i contribuir a la campanya de mobilització de l’Institut Jane Goodall, i si ho fem molts de nosaltres, podrem marcar una gran diferència. Si vols començar a unir-te a aquesta campanya, deixa aquí els teus comentaris.

 

Ajudar els ximpanzés

Saps el que fa la primatóloga Jane Goodall per salvar ximpanzés? Saps que tots nosaltres podem col·laborar-hi i fins i tot apadrinar un ximpanzé?

Et convidem a visitar la pàgina de l’Institut Jane Goodall per a la recerca de la vida salvatge, la conservació i l’educació, i  a que ens enviïs les teves impressions, els teus suggeriments i les teves descobertes. [A més, si vols, pots contestar un petit qüestionari sobre Jane Goodall i enviar-nos a aquesta entrada les teves respostes.]