Mesures per frenar el consum

El 9 de febrer de 2012, a la secció “La Contra” del diari La Vanguardia, sota el títol “Cal establir mesures per frenar el consum”, van entrevistar l’economista Tim Jackson.

Tim Jackson, professor de desenvolupament sostenible a la Universitat de Surrey, proposa un seguit de mesures per sortir de la crisi partint d’una profunda reflexió crítica sobre el sistema actual. Proposa mesures que van des de replantejar-se els objectius de les empreses fins a revaloritzar el sector dels serveis, des d’apujar els impostos sobre els recursos naturals i la contaminació fins a imposar restriccions sobre la publicitat, des de la redistribució de l’ocupació mitjançant la reducció d’hores laborals fins a reformar els sistemes financers.  Totes aquestes interessants idees s’enmarcarien en models anomenats de decreixement, emparentats als proposats, per exemple, per La Touche. Qüestionen, per tant, l’opinió que la prosperitat sigui inseparable del creixement: “la prosperitat té a veure amb la qualitat de la nostra vida i de les relacions, i l’economia s’hi ha d’adaptar” , “a banda d’acumular i consumir, no té res a veure amb prosperar, és insostenible financerament: de fet la crisi que ara vivim és la conseqüència d’aquest sistema insostenible”, ens diu Tim Jackson.

Aquest article el vaig llegir un dia abans de començar el tema de l’economia d’entreguerres i el Crac del 29 a classe d’Història del Món Contemporani. Vaig pensar que era perfecte per generar una reflexió a la classe entre l’alumnat de batxillerat. Realment, recomano que llegiu aquesta entrevista, així com el llibre del professor Jackson Prosperidad sin crecimiento: Economía para un planeta finito (publicat per l’editorial Icària) o, si més no, l’article que, pocs dies després de l’entrevista, va publicar el periodista Antonio Cerrillo sobre aquest mateix tema a La Vanguardia (“Una economía lenta para poner el planeta en forma”). Què hi penseu? Com creieu que pot ser un desenvolupament sostenible? Quines mesures es podrien prendre per frenar el consum?

Marta Navarro

5 pensaments a “Mesures per frenar el consum

 1. Una de les mesures que deia Jackson a l’entrevista de La Vanguardia era la de replantejar-se quin és l’objectiu d’una empresa, i desenvolupar el sector dels serveis. Fins ara, l’objectiu de les empreses era aconseguir el màxim benefici reduint costos però segons Tim Jackson això ha de canviar. Jo hi estic d’acord, s’ha d’invertir en els serveis, l’educació, la cultura, s’ha d’invertir en qualitat de vida, en millores per a la societat, i deixar per un moment de banda aquestes ganes d’aconseguir diners ja que, encara que aquests sectors siguin més lents a l’hora de donar beneficis, també els donen i no només econòmics.
  Crec que sí que s’ha de fer alguna cosa per tal d’arreglar la dura situació a la qual la majoria de la població està sotmesa actualment. A conseqüència del creixement econòmic sense mesures que es va donar als anys anteriors, actualment ens trobem en una situació de recessió on molts economistes i polítics intenten proposar solucions que, de moment, no estan fent gaire efecte. Tim Jackson proposa unes mesures molt diferents a les que el Govern actual està aplicant, però que en la meva opinió són millors. Com volem fomentar el consum si hi ha 5 milions d’aturats? Com volem crear llocs de treballar si es facilita l’acomiadament? No seria més lògic invertir en la societat i per la societat? No seria més fàcil ajudar a l’educació, la sanitat i els serveis en comptes de retallar i fer que les famílies que estant patint no s’enfonsin més?
  Jo que només tinc 16 anys em plantejo moltíssim dubtes respecte això i potser d’una forma massa radical i com si tot fos molt fàcil però, tant per a mi, com per a un polític o un economista, el fet que hauria d’estar per sobre de tot haurien de ser les persones i no els diners.

 2. Voy a dar mi opinión sobre algunas de las medidas que nos plantea Tim Jackson en el diario La Vanguardia. Una de ellas sería la “redistribución de los ingresos”: yo estoy totalmente en contra, porque los programas de redistribución de ingresos ofrecen pocos incentivos a los contribuyentes, al mismo tiempo que sus beneficiarios carecen de motivaciones para el esfuerzo laboral. Por lo tanto, existe el riesgo que disminuya la economía del país como resultado de ambos efectos.

  Mientras el ego de la humanidad no sea consciente de la degradación de nuestra sociedad, será imposible cualquier solución y seguiremos por el camino de la destrucción. Me parece gratificante que existan personas que se dediquen a arreglar esta sociedad, aunque sus esfuerzos no sean gratificados en acciones.

 3. Els diners venen del consum i aquest, de les persones. Sense consum, l’economia no funciona i, per aquesta mateixa regla de tres, no hi hauria creixement econòmic. Per això, ja que el consum és una cosa quotidiana i necessària, s’han de establir normes i condicions per aprofitar el consum, com, per exemple, reciclar bosses de la compra, com fan els grans supermercats (Carrefour, Mercadona…). Aquesta mesura, que sembla a simple vista insignificant, ens pot fer estalviar milions d’euros, i el més important, serveix per cuidar el nostre medi ambient.
  Amb petits gestos com aquests, en el consum, es poden aprofitar i reciclar molts productes, i el més important: és que ens surt molt més barat econòmicament.

  • Estic d’acord amb tu amb les petites mesures de reciclar i reutilitzar. És una part important de la cura pel planeta Terra. Però a la resta del teu comentari, m’hi oposo.
   Per què dius que el consum és necessari, tal i com el coneixem?
   És precissament aquesta idea la que qüestiona aquest article i molts sectors crítics amb la situació que estem vivint. Necessitem tot el que consumim actualment? El planeta pot mantenir aquest ritme de creixement?
   És aquest sistema capitalista el que “necessita” del consum i del “creixement” econòmic. Penso que ens hem de replantejar el decreixement com a model econòmic. Redistribuir la riquesa, repartir l’ocupació, etc. Mai el món havia arribat a nivells de desigualtat com els que tenim avui.

 4. Tim Jackson plantea unas innovaciones muy interesantes, por ejemplo, la inversión que habría que hacer para mejorar y mantener las condiciones sociales, los valores ecológicos y la estabilidad, lo que sería una de las bases para mejorar la sociedad, pero estas innovaciones no serán posibles sin que nuestra sociedad cambie.
  El gran problema que se plantea es que nuestra sociedad busca la mayor generación de beneficios rápidamente y estos cambios propuestos proporcionan menos ingresos y de una forma más lenta.
  Yo creo que estos cambios se deberían hacer porque algunos países ya los han hecho y han dado buenos resultados.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *