Dickens, un autor per a temps difícils

El que llegeix Adrian Mole. Com saben molt bé els alumnes de 3r del nostre institut, hi ha un moment especialment divertit al Diario secreto de Adrian Mole (Sue Towsend), quan l’àvia sorprèn l’Adrian, un noi de catorze anys, i el seu pare llegint a les fosques i menjant mongetes de llauna al costat d’una petita cuina de càmping-gas. El pare, per consolar-lo, li acaba de dir a l’Adrian que viure en aquestes condicions, sense llum ni gas a la casa per no poder pagar les factures, és “un bon entrenament per quan s’ensorri la civilització” (l’àvia, que és una dona que creu que s’ha de reaccionar davant els problemes, no ho veu així, lògicament). Entre els molts detalls significatius de l’escena n’hi ha un que ens interessa especialment ara: el llibre que està llegint l’Adrian, Temps difícils de Charles Dickens. No és casualitat que la família estigui passant per moments d’escassetat i que Adrian estigui llegint aquest títol, perquè hi ha una certa correspondència entre una i altra història.

Els llibres dels manifestants. Gràcies a un reportatge (“Llibres contra porres”) de Carlos Aguiló i Ernest Aló, publicat al diari El Periódico el 29 de febrer passat, hem pogut saber quins llibres portaven els estudiants valencians a la manifestació de suport als alumnes de l’institut Lluís Vives que havien estat víctimes de les violentes càrregues policials. “Aquestes són les nostres armes”, cridaven pacíficament els estudiants, armats amb llibres per manifestar la defensa de la civilització contra la violència i la barbàrie. Segons se’ns explica a l’esmentat reportatge, molts estudiants no van deixar a l’atzar el llibre que havien de dur a la manifestació: “Van optar per portar obres amb una forta càrrega ideològica o títols especialment reivindicatius o irònics”, és a dir, llibres de títols amb segones intencions, per exemple: La rebel·lió dels animals (George Orwell), Algo va mal (Tony Judt), La conxorxa dels ximples (John Kennedy Toole), Relatos de lo inesperado (Roald Dahl), Educar es otra cosa (José Luis Corzo), etc. En aquest context, portar Temps difícils de Charles Dickens —no sabem si algun manifestant ho va fer— hauria estat igualment un acte de coherència.

Vinyeta de El Roto (El País, 23 de febrer de 2012)

L’adjectiu dickensià. A un reportatge de Britta Gürke publicat al diari El País de Costa Rica el passat 4 de març (Por los buenos viejos tiempos: bicentenario de Charles Dickens), al mateix temps que es recordava que l’adjectiu dickensià s’associa a descripcions de misèria i d’explotació de nens, es recollia que, a l’agost de 2011, quan es van produir als carrers de Londres i d’altres ciutats britàniques greus disturbis, molts comentaristes es demanaven què hauria dit Dickens davant la situació actual. En aquest sentit, per exemple, segons vam llegir a l’esmentat reportatge, Alex Werner, comissari de l’exposició Dickens i Londres del Museu de la Ciutat, va explicar a la BBC que Dickens “va escriure sobre els problemes financers, d’immigració, educació deficient i pèssimes condicions de vida, temes tots ells molts coneguts pels londinencs d’avui dia”. Al cap i la fi, Dickens ha estat considerat des de sempre per molts crítics com a un heroi compromès amb el seu temps, “el seu testimoni més fidel, el seu jutge més implacable i el seu més prestigiós retratista” (Léon Thoorens). Un heroi que va tenir una gran influència social i política des del primer moment: quan es va publicar Oliver Twist per capítols a una revista (entre gener de 1837 i abril de 1839), com que les descripcions de la pobresa van commoure tant el públic perquè eren molt estremidores, els barris on succeïa l’acció van ser enderrocats per estalviar mals records. I com que a La cançó de Nadal (1843) apareix el personatge de Mr. Scrooge com a encarnació de l’avarícia i de l’egoisme capitalista, alguns crítics s’han demanat quina influència va tenir el retrat d’aquest malvat en la redacció del Manifest comunista de Marx i Engels, escrit a Londres en 1847.

Segon centenari. El passat 7 de febrer s’han complert 200 anys del naixement de Charles Dickens, un autor considerat el més important de la llengua anglesa després de Shakespeare. Efectivament, Charles John Huffam Dickens va néixer el 7 de febrer de 1812 a Porsmouth (Gran Bretanya) i va morir, a la seva casa de camp (Gads Hill Place) del comtat de Kent, el 9 de juny de 1870. El seu pare treballava d’administratiu però era un home que es gastava els diners molt fàcilment i per aquesta situació la família va passar per moments difícils i, fins i tot, el pare va passar tres mesos a la presó per deutes. Aquesta situació familiar va obligar el futur escriptor, quan tenia dotze anys, a abandonar els estudis i a treballar a una fàbrica de betum on coneixeria molt de prop l’explotació dels nens (aquesta experiència quedaria reflectida a la novel·la David Copperfield). Més tard, Dickens començaria a treballar com a periodista i acabaria descobrint la seva vocació de novel·lista. Des d’un primer moment va tenir molt clar que ell, segons les seves paraules, volia deixar una llarga empremta en aquesta època, amb un amor per la classe treballadora que ningú podria esborrar.

La major part de les seves novel·les les va publicar per capítols als periòdics, i immediatament van tenir molt d’èxit popularper un munt de raons: realisme minuciós, sentit de l’humor i de la justícia poètica, mirada crítica, històries rodones, personatges entranyables, habilitat per la caricatura i la sàtira, emotivitat i sentimentalisme, etc. Segon recorda Icíar González (“Charles Dickens, en el bicentenario de su nacimiento”, Selección Literaria, núm. 41), al seu estudi sobre Dickens, Stefan Zweig resumeix aquest èxit de manera molt descriptiva: “El segle XIX no va conèixer altre cas d’identificació tan cordial i tan infrangible d’un poeta amb el seu poble. La seva fama va pujar com un coet, però sense caure ni declinar mai, suspesa en el firmament immutable i refulgent com un sol. De la primera edició dels Papers pòstums del club Pickwick [la seva primera novel·la, publicada el 1837, i una de les més divertides], se’n van fer 400 exemplars; ja en l’edició 151 va assolir el nombre de 40.000: el triomf va ser immediat i es va imposar amb la força irresistible d’una allau. No van trigar a obrir-se els camins del món. A Alemanya es venien per milers els contes de Dickens en quaderns de deu cèntims, omplint de rialles i d’alegria els forats dels cors més ombrívols, i pels Estats Units d’Amèrica, per Austràlia, per Canadà corrien copiosament les vides de Nicholas Nickelby, del pobre Oliverio Twist i dels milers i milers de personatges que l’enginy inesgotable d’aquest novel·lista va donar al món.”

Llibres i pel·lícules. Com han posat de relleu tots els comentaristes que, amb motiu del segon centenari, han escrit sobre la seva obra, Dickens està molt viu, l’actualitat dels seus llibres queda més que confirmada perquè els nostres són també temps difícils (millions de treballadors a l’atur, desnonaments, acomiadaments, retallades als serveis públics, precarietat laboral, petites empreses que es veuen obligades a tancar, persones sense sostre dormint al carrer, desequilibri entre rics i pobres….). El filòsof Fernando Savater (“La honradez de Dickens”) ha escrit: “En sus novelas, el arte narrativo combina el afán de justicia con la compasión y el optimismo, los ingredientes necesarios de la perspectiva moral. […] Todos los buenos escritores mejoran la literatura, pero muy pocos logran también que el mundo cotidiano sea después de ellos algo mejor. Dickens lo consiguió”.

El curs passat, arran de veure A Christmas Carol, alguns alumnes ens en van donar les seves impressions i vam publicar-les a la revista de l’institut. Ara, amb motiu d’aquest aniversari, encoratgem a tots els usuaris d’aquest blog a llegir més Dickens, i als qui l’hagin llegit (sigui en versions senceres o en versions adaptades per a joves) o hagin vist les pel·lícules basades en els seus llibres, els demanem que ens enviïn els seus comentaris. Llarga vida als llibres de Dickens!

18 pensaments a “Dickens, un autor per a temps difícils

 1. Bueno. Como lector de un par de obras de Dickens me veo en la obligación de animaros a todos a que leáis alguna de sus obras, porque os pueden sorprender. Personalmente, recomiendo la de David Copperfield, ya que es una obra cargada de sentimientos y emociones, en su mayoría no muy agradables, pero que, como toda buena historia, acaba bien. Además, hay una película sobre esta novela, pero es una adaptación y elude algunas partes que pueden resultar cómicas. Por eso resalto este libro, estoy seguro que os hará reflexionar y de vez en cuando os resultará entretenido.

 2. Como he oído decir que Oliver Twist es también una obra muy destacada, a ver si alguien me puede hacer un mini resumen o darme una explicación rápida sobre el tema del libro. A ver si entre todos hacemos resurgir a Dickens…

 3. This year, for the credit of sintesi, Cristina and I, Marta, make a work about Charles Dickens. We choose this work because we celebrate the bicentenary of his birth (1812). A lot of events are held, the most importan will be a Popular Party in the streets of Porsmouth, where Dickens was born.
  In England is known like a hero.
  He was a very important English writer, and he wrote a lot of famous novels, like Oliver Twist, A Cristmas Carol, David Copperfield and more.

 4. Comentario del libro Historia de dos ciudades de Charles Dickens.

  Este libro comienza cuando Jarvis Lorry, un respetable banquero de unos setenta años, viaja a París con el propósito de ir en busca de uno de sus clientes, el doctor Manette, un médico de mucho talento que cuidaba de gente enferma en París. Muchos años atrás, este doctor tuvo un desacuerdo con una familia de la nobleza, que le encerró en la Bastilla, una prisión de París. Después de dieciocho años, en noviembre de 1775, lo habían liberado lo que equivaldría a sacar un muerto de su tumba.
  Lorry llega a Dover en una diligencia, allí espera a la hija del doctor, Lucie Manette, una joven de diecisiete años de pelo rubio con unos ojos azules penetrantes. Le explica que su padre está vivo y se encuentra en París.
  Una vez en París, en una taberna del barrio de San Antonio, conocen a Gaspard Defarge, un hombre de unos treinta años, robusto y de carácter apasionado. Él los conduce hasta la buhardilla de un edificio donde se encuentra el doctor Manette, pero éste ha estado tantos años encerrado, que ha perdido la razón hasta el punto de que ni siquiera recuerda su propio nombre.
  Hasta aquí, el principio del relato pero no es ésta la parte más emocionante.

  Opinión personal:
  Una de las cosas que me ha gustado ha sido que esta novela es una novela histórica, en la que el autor mezcla personajes y hechos reales con otros ficticios. Por lo tanto, leyéndola también aprendes historia.
  Uno de estos hechos son los primeros momentos de la Revolución Francesa. El 14 de Junio de 1789, el pueblo de París, cansado del hambre y la pobreza, así como de los abusos y humillaciones a los que lo sometían los nobles y el Rey, tomó la Bastilla, fortaleza usada como prisión.
  Este hecho está mezclado con lo que pasa en un centro de todo aquel ardor, la taberna de Defarge. También se explica que Gaspard Defarge inicia el asalto a la Bastilla.
  Además de este hecho, Dickens retrata la Revolución Francesa con ejemplar maestría.

  Sin embargo, lo que más me ha gustado de la edición libro que he leído (de la editorial Vicens Vives), han sido las impresionantes ilustraciones de Víctor G. Ambrus, donde predominan las líneas.

 5. Hoy hemos acabado de ver la película Oliver Twist dirigida por Roman Polanski. La película está bien. Está basada en la novela de Charles Dickens. La película estaba en inglés porque nos la ha puesto la profesora de inglés, ha dicho que como estábamos en clase de inglés había que verla en inglés. No me he enterado muy bien porque los subtítulos iban muy deprisa. Pero por lo que he visto me ha gustado un montón. Yo la recomiendo a todos los públicos.

 6. Oliver Twist, película basada en una novela de Charles Dickens, fue dirigida por Roman Polanski.
  Oliver Twis es un niño huérfano que pasa por muchísimos problemas.
  La película comienza en un horfanato en el que Oliver es tratado mal. Por una apuesta lo echan y lo mandan a una casa funeraria.
  Oliver escapó por maltratos y se fue a Londres, y lo acogieron unos ladrones. Al tiempo, escapa y acaba con unos ricos.

 7. Hoy hemos visto Oliver Twist, película de Roman Polanski basada en la novela del mismo títulode Charles Dickens.
  Os recomiendo esta película. Trata de un huérfano al que le tratan muy mal y se une a una banda de ladrones, pero quería contárselo a la policía, pero no podia porque lo amarraron y lo iban a matar. Una de ellos fue a decirlo todo y fue asesinada por su amo, y el niño fue recogido y vivió feliz.

 8. La película Oliver Twist me ha gustado mucho. Trata de un niño huérfano que estaba en un orfanato, donde lo maltrataban. Allí, en el orfanato, se rebela porque le daban poca comida y se enfrentó al director. Como no soportaba más esa situación, se escapó.
  Por el camino le acogió una anciana muy maja, pero se marchó, pues quería dirigirse a Londres.
  Después, se encontró a un niño, Truchan, quien le dijo que se fiara de él, y fueron a su casa, pero resulta que esa familia lo quería sólo para robar.
  El caso es que Oliver se juntaba con los hijos de Fagin. Y un día los cuatro o cinco fueron a robar, robó Truchan pero hizo parecer que había sido Oliver, entonces se metió en un buen lío. Hasta que salió de ese lío lo pasó muy mal.
  Gracias a Nancy, pudo salir de esa família e irse con otra que conoció humilde.

 9. Oliver Twist es una película basada en la novela de Charles Dickens. Fue dirigida por Roman Polanski.
  Oliver Twist es un niño que vive en un orfanato. Fue adoptado por una familia que trabajaba en una funeraria, pero al ser maltratado, viajó a Londres, donde fue acogido por una familia de ladrones, los cuales le acusaron de un robo para que no les descubrieran a ellos.
  En el juicio es acogido por un encantador matrimonio de ancianos que confían en el pequeño Oliver, pero un día, al ser enviado a dar unos libros y un dinero, Nancy (enviada) finge haberle encontrado en la calle, y de nuevo los ladrones se hacen con Oliver.
  En una de sus malvadas estrategias de robo, Oliver sale herido. Nancy habla con el matrimonio que acogió a Oliver para explicarles lo que había ocurrido, y muere maltratada por Bill, a golpes de bastón.
  Todo sale a la luz, y los ladrones van a la cárcel, mientras que Oliver Twist es feliz con su nueva familia.
  Me ha gustado mucho esta película, y sobre todo nos ha enseñado algo: robar no sirve de nada, y ser malas personas tampoco.

 10. Oliver Twist

  Es una película de Roman Polanski basada en la novela del mismo título de Charles Dickens. Trata de un niño huérfano que va donde todos los huérfanos, a un orfanato. Allí les sirven muy poca comida, y el niño se rebela pidiendo más comida, y a partir de ahí intentan venderlo a muchos hombres, uno de ellos era un hombre que trabajaba con el fuego y utilizaba a los niños para fregar chimeneas. Decía que cuando empezaban a sentir calor, se salían rápido de allí. El niño, llorando pidió que no, y el juez aceptó a no dárselo. Se fue con un señor que hacía ataúdes, y allí le trataban un poquito mejor, pero sólo el amo, los demás no. Se escapó a Londres y por el camino le acogió una señora que le dio comida y calor. Cuando llegó a Londres, se encontró un niño Truan, que le ayudó a seguir viviendo. Lo llevó donde vivía él; vivía con otros niños y con un señor que les obligaba a robar, pero se portaba muy bien con ellos. Al final, el niño se va con un hombre, el Sr. Brownslow, y Fagin es ahorcado por cometer ese delito, pero el niño Oliver fue a verlo por última vez y se dieron abrazos, pero Fagin estaba loco y no pudo estar mucho tiempo y se despidió de él llorando, y de los demás niños no se supo nada.

 11. He visto la película Oliver Twist, era muy bonita, la verdad. Me ha gustado mucho, el más malo era ese tal Bill, que quería ahogar al perro y que mata a Nancy. El pobre Oliver tenía que robar para vivir, no morir de hambre y conseguir ser alguien de adulto.

 12. Oliver Twist, película basada en la novela de Charles Dickens, fue dirigida por Roman Polanski.
  Oliver Twist es un niño huérfano que está en una especie de orfanato donde le hacen trabajar, solo come una vez al día. Un día pidió más comida y por ello lo echaron del orfanato, y fue acogido por una familia que trabajaba en una funeraria. Como lo maltrataban, se fue a Londres, donde fue acogido por una familia de ladrones. Pero le acusaron de un robo, su propia familia, para no ser descubiertos, y a resultas del juicio Oliver Twist fue acogido por dos ancianos. Un día le enviaron a entregar unos libros, y los ladrones lo cogieron de nuevo. En un intento de robo, disparan a Oliver, y a partir de ahí comienza la policia a buscar a Oliver para rescatarlo y dar su merecido a los ladrones.

 13. Título de la película Oliver Twist.
  Director: Roman Polanski.
  La película está basada en el libro de Charles Dickens Oliver Twist.

  Argumento:
  Oliver Twist es un niño huérfano que vive en unas condiciones deplorables y deciden él y sus compañeros decirle al alcaide del orfanato que les dé más comida.
  Lo tachan de problemático y lo envían a trabajar con un sepulturero.
  Después de escapar va a Londres y allí se pone a trabajar con Fajín, un ladrón.

  Opinión: A mí me ha encantado la película por su gran valor moral y social.
  Y creo que está muy lograda la descripción de la situación y caracterización de los personajes.

 14. I love the film Oliver Twist. I love it cause it’s very beatiful history and the actors are magnificient. We watched at class of English and also we watched the film in English (of curse) with subtitles in Spanish.
  The finish it’s perfect and i would like to recommend to everyone people, enjoy the film!

 15. Hoy hemos acabado de ver en clase de inglés Oliver Twist, película de Roman Polanski basada en la novela del mismo título de Charles Dickens.
  Oliver Twist es una de las novelas más famosas de Charles Dickens. Oliver Twist es un niño huérfano. Fue expulsado del orfanato por pedir más comida.
  Se escapó de una casa y fue caminando hacia Londres, y allí se encontró con unos niños que robaban para Fagin…

  La película me ha gustado mucho, era muy triste, pero al final las cosas salen bien (casi todas) y Oliver se gana toda la confianza de las personas que ama.

 16. Oliver Twist es una película de Roman Polaski basada en la novela del mismo titulo de Charles Dickens.
  Oliver Twist es un niño huérfano. Debido a los malos tratos, Oliver se escapa de un orfanato y va a Londres. Nada más llegar a la ciudad conoce a un niño que le da comida y un lugar donde dormir, y el pobre Oliver no se da cuenta de que está entrando en una banda de carteristas (ladrones). El niño, al darse cuenta, se escapa de aquella casa. Cuando unos ancianos le acogen en su casa, un día el pequeño Oliver se va a comprar unos libros, cuando de repente los ladrones le raptan diciendo que es de su familia. La joven Nancy decide ayudar al pobre Oliver para que se vaya junto con su nueva familia. Pero los ladrones se enteran de que Nancy ha dicho dónde viven, y su dueño la mata.
  Al día siguiente sale la noticia en todos los pediódicos y la policía encarcela a los malos.

 17. Comentario de Oliver Twist, película dirigida por Roman Polanski.

  Oliver Twist es una novela de Charles Dickens sobre la cual se han hecho muchas películas con el mismo título.
  La película me ha gustado por donde se sitúa la historia y porque los actores eran muy buenos (por cierto, parecía la verdadera Londres de ese tiempo). Vi la pelicula en version original en inglés.
  La trama está bien desarrollada; tiene un buen principio con Oliver viendo cómo cada vez las cosas le van yendo mejor, y empieza a encontrar mejores personas que le ayudan hasta encontrarse metido en un lío con ladrones y un hombre que intenta matarlo.

 18. ¿Qué significado tiene el párrafo “en aquesta fàbrica treballen tants centenars d’obrers… terribles incògnites”, de la obra Hard times?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *