El Carnaval

Carnaval m FOLK Període de divertiments públics que precedeix l’època d’austeritat i de penitència de la quaresma. [Gran Enciclopèdia Catalana]

El Carnaval dels països de tradició cristiana té el seu origen en ritus i festivitats paganes relacionats amb les festes dionisiaques gregues, amb les saturnals de l’antiga Roma i amb celebracions per l’adveniment de la primavera. De fet, segons alguns autors, la paraula carnaval procedeix de carrus navalis (una carrossa consistent en una nau muntada dalt d’un carro que era passejada per la ciutat); segons altres, però, la paraula ve de carn levare, és a dir, treure la carn (perquè és l’anunci dels últims dies abans de l’època del dejuni de la Quaresma).

Hi ha molts testimonis i documents sobre el Carnaval a l’Edat Mitjana, sobretot en relació a certes prohibicions (per exemple, cavalcar disfressat o llençar taronges) i sabem que algunes coses han canviat i que d’altres continuen. Per exemple, alguns costums típics del Carnaval a tots els temps i a tots els països són els balls, les comparses, l’ús de la màscara que oculta el rostre, etc.

El Carnaval és un temps en què algunes coses prohibides semblen no ser-ho. Les disfresses donen la possibilitat de canviar de personalitat per unes hores o almenys de representar un personatge diferent, sobretot abans que arribi la Quaresma (representada com una vella seca) amb els seus dies d’abstenció. A la nostra època, la Quaresma sembla haver perdut la partida: el rei Carnestoltes continua arribant a tot arreu quan li toca i és celebrat per grans i petits. El rei Carnestoltes és el rei del carnaval, el personatge que, disfressat d’animal o de persona, llegeix el pregó d’inauguració de la festa i dóna permís per passar-ho bé. (La paraula Carnestoltes té també un origen llatí; procedeix de l’expressió carnes tolendas, és a dir, carns prohibides.)

Les festes de Carnaval més famoses són, probablement, les de Río de Janeiro (amb les seves desfilades de les escoles de samba), les de Venècia (amb les seves màscares), i a Catalunya, les de Vilanova (amb els seus caramels) i les de Sitges (amb les seves grans rues).

Divendres 17 de febrer es va celebrar el carnaval a l’institut, aquest any sota la coordinació de la professora Belinda León. Primer vam veure desfilar al pati les comparses davant el jurat, cadascuna acompanyada d’una música, d’una presentació i d’una coreografia diferent. Després, a la sala d’actes, amb un guió molt preparat pels alumnes de 4t (els organitzadors d’aquest festival), es van poder veure les actuacions d’alguns dels cantants de més éxit, presentats per dues parelles que s’anaven alternant (Izan García i Marta Garzón, per una banda, i Júlia Garrido i Abraham Romero, per l’altra).

Les actuacions van seguir aquest ordre: Beyoncé (interpretada per Iman Saihi, Iris Vieite i Sara Jiménez), Estopa (Albert Pérez i Erick Tabares), Adele (Eli Martínez, que també va interpretar un sol de piano), Bob Marley (Miguel Agueras, Xavi Moreno, Eli Martínez i Judith Sánchez), Hip-Hop (grup de Marina Carmona), The Beatles (Erick Saiz, David Criado, Ferran Sánchez i Alejandro Toral), Pimpinela (Brian Romero i Estela Vegas), Camarón (Iván Uréndez, Judith Sánchez i Estela Vegas), Jennifer López (Mireia Oriol, Eli Martínez…), Cindy Lauper (Estela Vegas, Ana Díaz, Cristina Alcantarilla, Mireia Oriol, Sara Jiménez, Celia Uréndez, Eli Martínez…),  Rihanna (Mireia Colàs), Jessi J, LMFAO (Ana Díaz, Júlia Garrido, Abraham Romero, Cristina Alcantarilla, Brian, Marc, Mireia Oriol, Celia Uréndez), Britney Spears (María Hernández, Nadira Yáñez i Brian Romero) i ball final (tots els alumnes de 4t). La il·luminació i el so van estar a càrrec de Beatríz Rodríguez, Daniel Sánchez, Iván Samblás, Pau Pérez, Jeferson Peralta i Sandra Alegre.

S’ha de dir que després de cada actuació els intèrprets eren entrevistats pels presentadors i que alguns dels diàlegs eren molt divertits perquè, a més, els cantants estaven molt posats als seus papers i feien molt bones imitacions dels seus ídols. I com que el públic s’ho va passar fantàstic amb tanta festa, ara volem recollir les opinions de tots els amics i amigues d’aquest blog perquè les persones que no hi eren sàpiguen també com de divertit va ser aquest carnaval. Us encoratgem a enviar els vostres comentaris!