El cub de Charpentier

L’alumnat de la matèria d’Educació Visual i Plàstica de 4rt d’ESO ha construit un cub de Charpentier, dissenyat el 1785 per l’artista (gravador) i inventor francès François Philippe Charpentier (1734-1817):

 

Aquest cub representa un sistema d’ordenació dels colors conceptualment senzill i operativament útil. Està basat en els tres primaris (cian, magenta i groc) combinats amb blanc i negre. Mitjançant la tècnica del gouache els/les alumnes han pogut obtenir els principals matisos secundaris, terciaris, etc., i experimentar amb les dimensions del color: el to, la saturació i la lluminositat.

Per dur-ho a terme han dividit les sis cares d’un cub en 25 quadrats cada una. Com que un cub té vuit vèrtex han situat el blanc i el negre en vèrtex oposats, els primaris cian, magenta i groc en tres vèrtrex no contigus i els secundaris verd, vermell i violeta en els restants. D’aquesta manera els colors més intensos (saturats), els més lluminosos i els més foscos s’han situat en la part exterior, i els més apagats (no saturats) en la part interior. A totes les arestes han pintat gradacions de cinc tons. Així han trobat quasi 100 matisos diferents!

[Aquest cub, a més de ser una meravellosa composició estètica de l’art de la precisió i del color i un gaudi per al sentit de la vista, té una gran utilitat pels pintors, restauradors i tècnics, atès que permet una medició molt exacta de les gradacions cromàtiques. Ara et toca a tu conèixer-lo i comentar el que et suggereix i, com a mínim, donar l’enhorabona als companys de 4t per la seva construcció.]

Arnau Rodellar
Departament de Dibuix