Vaga d’estudiants

Amb l’objectiu d’expressar la seva opinió i d’obrir un debat sobre la política de les retallades del pressupost dedicat a l’ensenyament, Laila Bahhar, alumna de 4t d’ESO, ens ha enviat la següent crònica:

Un article que intenta plasmar la decepció i la impotència de milers d’estudiants que volen tindre una educació pública i de qualitat.

L’octubre de l’any passat (2011), es va convocar des del Sindicat d’Estudiants una vaga. Totes les persones que varen estar enfurismades amb el sistema que s’està seguint i amb les retallades bestials que s’estan duent a terme, van anar a la Plaça Universitat de Barcelona per manifestar el seu descontent i demanar explicacions. Entre els manifestants, vaig anar-hi jo, i una companya de curs. Crec que vàrem ser les úniques del nostre institut, i això em va desagradar perquè, en realitat, les retallades ens afecten a tots, i si tenim l’oportunitat de manifestar-nos lliurement (que això no passa a tots els països), podem fer unió i garantir-nos una possible educació pública sense retallades. Quan vam arribar a la Plaça Universitat ens vam reunir un petit grup de persones per repartir-nos les pancartes, com que érem les primeres persones en arribar-hi, vam estar al cap de la manifestació, la gent venia de 10 en 10, i després venien en grups de 30 i 40, fins que al cap de mitja hora, ja érem moltíssimes persones. Els mossos d’esquadra no ens treien l’ull de sobre, es pensaven que faríem un gran enrenou i que la gent solament venia a fer xivarri, doncs bé, el cap del sindicat ens va demanar que féssim un “cordó” que separés la gent manifestant de la gent del carrer, així ningú vindria a donar una imatge equivocada dels manifestants, perquè la manifestació era seriosa, i el més important és que era pacífica. Però això va durar poc, quan no portàvem més de 15 minuts pels carrers de Barcelona (que per cert estaven tallats), va vindre un noi encaputxat i va ruixar amb esprai de color groc tota la pancarta, llavors les persones que estàvem davant del tot, entre elles jo, vam ser assolides per l’esprai, van vindre més persones i van intentar detenir-lo però ell va fugir. Llavors totes les càmeres de televisió i les càmeres fotogràfiques van començar a gravar l’escena.

Poc després vam continuar baixant pel carrer de El Corte Inglés de Plaça Catalunya, una furgoneta amb càmeres i un home sobre d’ella dirigia amb un aparell de megafonia els eslogans que devíem de cridar, això anava molt seriosament, però a la vegada era divertit. Tots ens hi vam deixar la pell. No vam parar de cridar càntics com: “Que no, que no, que no nos representan…”,  i també: “Els diners dels banquers, per a l’institut obrer…”, i una de molt graciosa com: “Boti, boti, boti, banquer qui no boti…” , llavors tothom va començar a botar. La majoria de manifestants teníem una pegatina enganxada al cos que posava escrit: “El culpable és el capitalisme, visca la lluita de la joventut, lluita per la revolució.”

Quan vam arribar a la seu del Parlament de Catalunya, ens vam parar tots i vam començar a cridar contra les retallades i sobretot a demanar-li al nostre president, el senyor Artur Mas, que parés amb les retallades i que tinguéssim una educació pública de qualitat.

En la imatge, es pot veure com tres noies, manifestaven el seu descontent amb una demostració castellera, les vam conèixer i elles venien de molt lluny, és a dir, que centenars d’estudiants d’arreu de Catalunya van vindre per manifestar-se, això, sincerament, diu molt de la gravetat que estan tenint les retallades. Segons les dades oficials de la pàgina web del Sindicat d’Estudiants, la manifestació va convocar 100.000 persones a Catalunya (sense comptar Madrid, el País Valencià, Galícia, etc.). Aquell dijous 6 d’octubre del 2011 mai se m’oblidarà, a més que va ser la primera manifestació a la que vaig acudir, vaig poder veure la unió que va haver-hi entre aquella gent, perquè sense conèixer-te de res, et tractaven com si et coneguessin de tota la vida, perquè al cap i a la fi, totes les persones que estaven presents a la manifestació sabien perquè estaven allà i sabien que totes les persones tenien un missatge únic i clar. També em va impressionar veure tantes càmeres de televisió gravant, però quan vaig arribar a casa la notícia la van passar per sobre com uns 10 segons com a màxim per les dues hores o més que va durar la manifestació. Els mitjans de comunicació són vitals per transmetre a les persones el que passa en aquest món, però, malauradament, la gran majoria estan tan manipulats o tan venuts per als seus propis interessos que no val la pena discutir-hi.

Després d’haver explicat la meva experiència, he reflexionat més sobre el tema, i de debò, per al nostre bé conjunt i col·lectiu, la pròxima vegada que es convoqui una manifestació, féu sentir la vostra veu, deixeu a part per uns moments la Play Station o altres entreteniments, i pareu-vos a pensar tres coses: per què està passant això, què han fet malament per ara retallar els serveis públics, i l’última i la més complicada de contestar: quina és la solució…

De debò tenim que pagar pels errors o negligències que estan realitzant els de dalt, amb els de dalt m’enredereixo a qui ens governa (o no) indirectament. Nosaltres els estudiants tenim que tindre una educació per tenir un mínim de cultura, perquè al cap i a la fi, l’educació es un dret, un dret que ara ens ho estan posant molt difícil i que indirectament ens ho estan impedint. La nostra veu, la veu del poble, pot ser una eina fonamental per evitar possibles “catàstrofes” com privatitzar l’educació, dic catàstrofes perquè és l’única paraula que pot definir la nostra situació d’avui dia. Una situació, que amb la nostra unió, es pot impedir.

Laila Bahhar (4t d’ESO B)

.

21 pensaments a “Vaga d’estudiants

 1. Penso que la Laila té tota la raó. Si nosaltres, els qui no tenim un gran capital, els qui no tenim un gran patrimoni, els qui no tenim altra cosa que allò que ens guanyem treballant, no defensem els drets que tanta sang (i no exagero gens ni mica) han costat, no els defensarà ningú. Les condicions de treball dignes, el sistema d’impostos que redistribueix la riquesa que fem entre tots i que permet una bona escola i uns bons hospitals per a tothom, no són fruit de la “generositat” dels rics, sinó que són el resultat d’una llarga lluita de la humanitat per la justícia.
  Les retallades als serveis públics busquen destruir l’estat al servei de tothom i convertir-lo en estat al servei dels empresaris i financers; busquen convertir la sanitat i l’ensenyament en un negoci més, sense escrúpols. Les lleis privatitzadores i antisindicalistes busquen deixar els treballadors desamparats perquè l’empresari els pugui manejar com a objectes d’usar i llençar.

 2. Yo creo que esta compañera tiene razón. Si nosotros, los estudiantes, no luchamos por una enseñanza digna, ¿quién lo hará? Pero en esto, como siempre, hay gente que sólo quiere montar follón. Esta vez fue el encapuchado con el espray, pero, quién sabe, a lo mejor la próxima vez en lugar de ser un espray son objetos contundentes que pueden hacer daño a alguien y puede hacer que la policía actúe y le dé algún golpe a quien no haya hecho nada. Si queremos que nos escuchen, lo que tendríamos que hacer en las manifestaciones es que no hubiera altercados porque, si no, van a pensar que sólo queremos molestar y no quejarnos, y de esa manera no vamos a llegar a ningún lado.

 3. Eso es verdad, porque si no actuamos deprisa, no sé qué pasará. El mundo se está volviendo más violento aún y, si no lo paramos…
  Era casi una obligación hacer huelga, porque no nos dejan más remedio que hacerla. Al final, no habrá nada de estudio en este mundo tan cruel, no habrá médicos, y ¿quién nos va a curar?

 4. Yo creo que tenemos que manifestarnos porque, si no lo hacen los estudiantes jóvenes, ¿quién lo va a hacer? Los recortes de las universidades públicas, claro está que a los que más les afecta es a los universitarios y profesores, pero está muy bien que vaya mas gente porque, si no, los políticos hacen como si no hubiera pasado nada.

 5. El Gobierno es el responsable de todo lo que está pasando. Ellos se han encargado de recortar los sueldos de nuestros maestros, han privado la entrada de nuevo profesorado y su renovación mediante la eliminación de nuevas plazas de maestro. Mantienen a miles de estudiantes recibiendo clases en barracones sin calefacción y en aulas masificadas. Cierran centros públicos por “falta de presupuesto” y ponen todo tipo de impedimentos. Desde aquí os mando todo mi apoyo, y nos os rindáis, ¡juntos podemos!

 6. No estoy de acuerdo con que a los niños desde primaria hasta 2º de la ESO no nos dejen hacer huelga, y mucho menos que la policía pegue a un niño de mi edad por estar en una manifestación. Yo creo que en este país hay mucha injusticia.

 7. Yo creo que es normal que los jóvenes nos manifestemos, ya que de esta situación depende nuestro futuro, y tenemos que luchar por él. Si los jóvenes de hoy en día no actuamos rápidamente, ¿qué podría pasar con nuestro futuro…?
  ¡Por ello debemos seguir intentándolo!

 8. Estoy totalmente de acuerdo con Layla, tenemos que seguir luchando por una enseñanza digna. Tenemos que seguir manifestándonos para acabar con estos recortes. Lo que me ha impactado mucho es que los policías pegaran a unos alumnos manifestantes.
  Mi opinión es que, tanto que recortan en educación y en sanidad, también podrían recortar en sueldos de los políticos.
  Me parece muy mal que recorten la enseñanza y la sanidad si saben que es lo que más necesitamos.

 9. Este tema es difícil. Yo aún no hago huelga como estudiante, pero estaría bien que los mayores sí hicieran huelgas y fueran a las manifestaciones, igual que los profesores y madres, etc.
  En Valencia unos estudiantes se manifestaron y los policías les pegaron con porras. ¡Este país si continúa así se irá a pique! Estaría bien que cuando las personas se manifestaran no ocurrieran esas tragedias.

 10. Laila tiene toda la razón. Si queremos que nos escuchen, tenemos que unirnos todos y manifestarnos contra el sistema, que intenta que nos quedemos sin una buena educación. Tenemos que dejarnos de tonterías y reaccionar. ¿Nos están robando nuestros derechos y vamos a quedarnos ahí parados sin hacer nada? No podemos permitirlo. Son nuestros derechos y no dejaremos que nos los quiten. No podemos permitir que hagan con nuestro futuro lo que quieran. Si para eso se necesita luchar, lucharemos, pero necesitamos el apoyo de todos porque, si no, no nos darán importancia y no servirá de nada.

 11. Yo creo que si queremos que nos escuchen, tendríamos que hacer manifestaciones sin que hubiera altercados, porque pensarán que solamente queremos molestar y no quejarnos de lo que realmente nos interesa, y una de las mejores formas es haciendo huelga de estudiantes.

 12. Yo creo que si queremos que nos oigan tenemos que manifestarnos, porque así no se puede seguir, recortando en educación, sanidad… Lo que tampoco veo normal es que en Valencia a unos estudiantes, por manifestarse, la policía les haya pegado.
  Pero si no nos manifestamos los políticos harán como si no pasara nada.

 13. Yo creo que lo que hicieron estuvo bien, porque todo el mundo tiene derecho a manifestarse contra las injusticias, y más si está el futuro de muchos niños y adolescentes en juego, porque nosotros somos el futuro y si no tenemos estudios, dudo mucho que hagamos algo en la vida. Además, nosotros tenemos derecho a tener una enseñanza y los maestros y profesores a cobrar un sueldo digno por su trabajo.

 14. Me parece una vergüenza que se trate al estudiante como enemigo por protestar por los derechos de la educación. Al fin y al cabo, todo esto nos va a perjudicar a nosotros en un futuro muy cercano a la hora de de buscar trabajo, ya que no estaremos suficientemente preparados, porque todos estos recortes repercuten negativamente en la calidad de la educación.

 15. ¡Qué bien que se haga una huelga! Todos tienen derecho a estudiar. Me parece muy bien lo que hicieron los de 3º y 4º, no sé si los de bachillerato también hicieron huelga. Creo que harán más caso si va mucha más gente a las manifestaciones de la que va.
  Espero que todo se arregle.

 16. Estos estudiantes se han manifestado para poder tener un futuro mejor del que se espera, cosa que me parece muy bien por su parte. Todos deberíamos tener una educación de calidad. Nos tenemos que manifestar porque, si no lo hacemos, los políticos hacen lo que les da la gana y se aprovechan de la gente.

 17. Yo creo que la manifestación de los estudiantes es muy lógica porque están cansados de tantos recortes. Todos deberíamos tener estudios, y si los estudiantes hacen manifestaciones, tienen posibilidades de que les hagan caso. También puede pasar que les bajen más el sueldo a los profesores o cosas peores. Espero que esto se arregle lo antes posible, y muy bien por los de tercero y cuarto, que fueron a la manifestación: cuanta más gente, más posibilidades tenemos.

 18. Yo creo que Laila tiene mucha razón porque todos nosotros somos los que estamos sufriendo esos recortes. ¿Quién no se merece una educación digna?
  Creo que todos deberíamos luchar por ello, ya que este sistema nos afecta muchísimo a todos.
  Me parece que todos deberíamos apoyar a nuestra compañera, y luchar todos por una educación digna.

 19. Como ya sabemos todos, el Gobierno está recortando mucho el dinero de las escuelas públicas. Yo no lo veo bien porque a las escuelas privadas les dan dinero y no les tendrían que dar, porque las escuelas privadas son empresas y no son del Gobierno. Yo estoy en contra de los recortes. En Tecnología el año pasado hicimos una caja de madera y nos la llevamos a casa y en cambio este año hemos tenido que pagar dos euros, y encima el motor que vamos a hacer no nos dejarán llevárnoslo a casa.

 20. Aunque no he podido participar en la manifestación de estudiantes, creo que está muy bien que la gente se manifeste, que se rebele, que no acepte estas condiciones de vida, porque ya que los políticos hacen lo que les parece, podrían tener en cuenta la situación por la que estamos pasando. La crisis nos está llegando hasta el cuello y podría acabar por matarnos.

 21. La huelga de estudiantes es una de las decisiones con las que yo, en parte, estoy de acuerdo pero en otros aspectos estoy en contra. Las razones a favor son que la huelga puede servir para que los que están haciendo recortes en la educación se den cuenta de que no estamos de acuerdo; otra de las cosas es que de vez en cuando alguna huelga no está mal para reivindicar lo necesario. Pero hay cosas por las que estoy en contra, que son: aunque no hagamos clases y hagamos huelga no sirve de nada, ya que casi siempre los políticos pasan de nosotros y siguen recortando, otro argumento en contra de la huelga es que, por ejemplo, este curso hubo muchísimas huelgas y pérdidas de horas de clase, y eso nos ha llegado a afectar ya que en el aula éramos pocos y no se podía hacer clase…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *