Instruments ancestrals

El passat 10 de novembre de 2011, el músic argentí Pablo Nahual va protagonitzar a la sala d’actes del nostre institut, l’Institut Puig Castellar, una sessió de música ètnica llatinoamericana davant de l’alumnat d’ESO. A més d’interpretar diverses peces, ens va parlar de l’origen de la música i ens va mostrar diferents instruments musicals de sorprenent qualitat artesana i d’una potent i variada sonoritat. Respecte a l’origen de la música, va explicar que els homes primitius, en sentir el cant dels ocells, van voler representar les seves melodies amb la pròpia veu i van originar el més antic dels instruments musicals, la veu humana. I en veure que aquest so natural era rítmic com l’aigua del riu que baixa de les muntanyes saltant per les pedres i com el vent que bufa i mou les fulles dels arbres, el van acompanyar de cops de diferents materials (branques, pedres, mandibules de cavalls, carbasses, beines…) i van descobrir així la música rítmica i la dansa. En un primer moment, aquesta música es feia servir als rituals màgics, segons va dir; després, però, el seu ús es va estendre a altres moments i pràctiques festives. Ens va mostrar com exemple dels instruments ancestrals llatinoamericans més primitius una pifilca, flauta típica del sud d’Argentina que fa una sola nota amb una alçada definida i que es continua utilitzant en algunes festes populars dels països andins.

Aquests instruments i altres semblants de canya van evolucionar quan els indígenes van comprovar que les canyes feien sons diferents segons la seva llargària (aquest seria l’origen de les escales musicals).

Al llarg de tota la sessió, que va resultar molt didàctica i animada, Pablo Nahual va continuar il·lustrant les seves explicacions amb històries mítiques i demostracions pràctiques de com sonaven els diferents instruments tradicionals que ens mostrava: sicus, quenas, tarcas, pincuyos, erquenchos, trompas, charangos, etc.

Com que hi vam veure que els assistents a l’audició s’ho passaven d’allò del més bé al mateix temps que aprenien i coneixien una part de la gran riquessa musical dels pobles llatinoamericans, els convidem ara que ens enviïn al blog les seves impressions i els seus comentaris. A veure qui s’anima primer.

37 pensaments a “Instruments ancestrals

 1. Instruments antics
  En aquesta audició hem vist instruments antics que es feien i es fan servir a Argentina. Gaire bé tots els instruments que hem vist eren de vent i molt senzills, alguns d’ells es semblen a instruments que tenim ara, per exemple, el “pincuyo” que es sembla molt a la flauta dolça. Altres eren de corda com el “ronroco”, que és com una petita guitarra. I altres de percussió com el “palo de lluvia”.
  No ha estat res malament aquesta audició, però molts d’aquest instruments ja els coneixíem però igualment ha sigut divertit.

 2. En la audició realitzada el dijous passat (10 de novembre), vam aprendre l’origen de la música, que va començar a aparèixer quan els éssers humans del paleolític van sentir les melodies que venien de la natura. Pablo Nahual ens va explicar com eren diferents instruments de l’antiguitat i de què estaven fets, i ens feia una breu demostració de cadascun. També ens ensenyà típics instruments ancestrals que provenien d’Argentina, el seu país natal. De tots els instruments, el que més em va sorprendre va ser “el palo de lluvia”, que tot i ser un instrument senzill, simulava amb perfecció el so de l’aigua.
  La meva conclusió final és que va ser molt interesant haver après els inicis de la música, però en part la bona estona que vaig passar va ser per la simpatia del músic.

 3. L’audició a la que vam assistir el dia 10 de novembre tractava dels instruments ancestrals, és a dir, d’instruments fets amb materials que ens proporciona la naturalesa. El músic ens va enseñar alguns instruments que estaven fets de materials com canyes, fusta, etc. A mi l’instrument que m’ha cridat més l’atenció és el “palo de lluvia”, que fet amb materials com petxines i semilles aconseguia imitar molt bé el so de la pluja.
  Ha estat una audició molt interessant, ja que he conegut molts instruments dels que mai abans n’havia sentit parlar.

 4. En l’audició del dijous ens van ensenyar el que eren els instruments ancestrals, els primers instruments (a més de la veu) que l’home va crear. En l’audició que ens van fer, ens van ensenyar uns quants d’aquests instruments: de vent, de percussió, de corda, petits, grans…
  Personalment m’ha agradat força aquesta audició ja que el noi semblava simpàtic i explicava força bé.

 5. El dijous 10 de novembre va venir a l’institut un músic argentí que ens va explicar una mica els tipus d’instruments que es tocaven abans, en els origens de la música, en va tocar alguns i ens va fer col·laborar-hi. Alguns dels instruments que tocava tenien un so molt semblant als dels instruments que tenim ara. Els instruments de vent, per exemple, eren molt grans alguns, per a poder conseguir notes molt greus, i hi havia alguns instruments com el palo de lluvia que no sabies amb claretat quin tipus d’instrument era, per l’estranys que eren. En veritat l’audició hagués estat un avorriment si no hagués sigut tan simpàtic el músic, ja que el tema era una mica repetitiu.

 6. El dijous, dia 10 de novembre, a la sala d’actes de l’institut, vam veure una persona que ens va ensenyar diversos instruments ancestrals que les tribus sud-americanas feien servir.
  Aquesta persona, un argentí, ens mostrava un per un els instruments ancestrals. Ens explicava de què estaven fets i desprès de presentar-los els feia sonar per mostrar-nos com sonaven.
  La gran majoria dels instruments estaven fets de fusta; d’altres, de banyes de vaca i de toro. Va cridar la nostra atenció un dels instruments fet d’un cactus, les seves punxes estaven per dins i l’omplien amb pedres, sorra i més coses perquè en moure’l provoqués el mateix soroll com quan les ones xoquen amb la sorra. I l’últim instrument que ens va mostrar es feia servir amb els llavis, la boca és la caixa de resonància i amb la llengua es pot regular el so.
  Aquesta experiència ha sigut divertida perquè aprens coses les cultures d’altres països i hem vist també diferents instruments que fins ara no coneixíem.

 7. L’audició sobre els instruments acestrals que vam sentir al saló d’actes del Puig Castellar va ser protagonitzada per Pablo Nahual, qui va fer un resum del que són aquests intruments, el significat que van tenir a la seva època i el que simbolitzen a l’actualitat.
  Penso que la música és molt més àmplia, i que significa molt més del que aquell senyor va voler transmetre. La música és diferent per a cada cultura, és interpretada amb infinitat de modes i té estils per a cada època. Per tant, crec que com a cultura general podríem haver obtingut informació sobre aquest estil de música per altres vies, i no feia falta que sigués interpretada d’aquell mode.
  Tanmateix, la música és molt més profunda que unes simples cançons sense entonació, melodies sense harmonia i ritme sense mètrica.

 8. Dijous 10 de novembre va venir a l’institut un home molt peculiar, amb ponxo i cabells afro. Resulta que era d’Argentina i venia a fer-nos una audició d’instruments ancestrals. Va tocar molts instruments encara que no hi havia gran varietat perquè molts eren semblants. Hi havia flautes de totes les mides i sons, i instruments de percussió fets amb banyes, fusta i coses de la natura.
  No m’agrada la música ètnica com la que vam escoltar dijous, però està bé veure com hi ha tanta varietat de gustos de la gent respecte a la música: gent (com l’home que va venir) que li agrada aquest tipus de música folklòrica i estima i veu en ella la veritable música. Encara que per a gent que valora molt i troba l’estimació a la música clàssica perquè hi veu en ella el veritable esforç i treball, com jo, troba que la música que va interpretar aquell senyor argentí no és agradable ni “perfecta”, i troba a faltar la concordança entre tots els petits detalls d’una obra de música clàssica.
  No em va agradar l’audició de dijous.

 9. El dijous 10 de novembre, va venir a l’institut un músic argenti. Ens va explicar què són els instruments ancestrals (instruments fets a partir de la natura) i ens va ensenyar molt tipus d’instruments de vent i de percussió. Molts d’ells estaven fets amb canyes, uns altres amb fusta, també amb cactus i pedres i, fins i tot, un fet amb la closca d’un armadillo.

  Tots eren molt semblants als d’avui en dia, encara que el seu so no sigui tan bonic pel que a mi respecta. Un instrument que em va agradar va ser una flauta doble, perquè el seu so era senzill i agradable a l’oïda.

  A mi l’audició no em va agradar ja que no m’agrada aquest tipus de música. Va ser avorrida i molt repetitiva, però va ser curiosa l’experiència ja que vam aprendre moltes coses sobre altres cultures.

 10. En la audición musical sonaron muchos instrumentos, sobre todo de aire, como la flauta, las quenas, las tancas, el marimacho,el mohoseño, el turpu uru, la falas (flauta travesera), el erquencho, el erque (mide 2,5 metros), el wajarapuco (hecho con 17 cuernos de vaca), la trompa, que es un instrumento que se puede tocar con la boca o sin la boca…
  También había instrumentos de cuerda: el charango, el ronroco…
  Y otros instrumentos muy raros, como por ejemplo: el bombo, la maraca, la vaina de chivato, las chajchás, la quijada de caballo y el palo de lluvia.
  El más raro para mí era la quijada de caballo, que era una mandíbula de caballo que al moverse los diente hacen un sonido.

 11. Audición musical
  El otro día, el 10 de noviembre, los alumnos de ESO bajamos a la sala de actos del instituto para asistir a una audición sobre música ancestral.
  Un joven argentino nos enseñó diferentes tipos de instrumentos y nos tocó una pieza con cada instrumento.
  La audición estuvo bastante bien, la verdad. A mí el instrumento que más me gustó fue el canatel, que es como una guitarra pero con dos mástiles.
  Nos enseñó instrumentos de la misma familia pero de diferentes tamaños. Nos dijo que el primer instrumento fue la voz y que los instrumentos ancestrales fueron los primeros instrumentos cogidos de la naturaleza.
  El primer instrumento que nos enseñó estaba hecho con cañas de bambú: el sicus, una flauta.
  También nos explicó la historia de otros instrumentos como, por ejemplo, las quenas, las tarcas, los mohosenios… Todos ellos son instrumentos antiguos de países sudamericanos, por eso no los conocemos mucho.
  Algunos instrumentos tenían un nombre muy raro y una forma muy extraña. Había un instrumento que ya conocía, el palo de agua, que está hecho con el hueso del cactus.
  Otro de los instrumento que también me gustó mucho es la quijada, porque es una dentadura de caballo seca, y me quedé alucinada: ¿cómo puede una dentadura ser un instrumento? Pues lo es, porque como está seca, los dientes se mueven y suena como una maraca.
  Esta audición en algunos momentos me parecía divertida pero cuando nos hacía cantar no me gustaba, porque odio cantar, por lo demás estuvo bastante bien.
  Los instrumentos me gustaron porque no los conocía y descubrí otros instrumentos y características sobre ellos.
  Espero poder repetir esta experiencia.

 12. Instrumentos ancestrales
  El otro día, 10 de noviembre, vimos en el teatro del instituto una audición que trataba sobre los intrumentos ancestrales. La audición nos informaba sobre estos instrumentos: su origen, los material con los cuales están hechos, etc. El músico que vino se llamaba Pablo Nahual y venía de Argentina. Sabía tocar todos los instrumentos que nos enseñó. Parecía que no le costara nada hacerlos sonar. También nos hizo cantar unas canciones de su país. El músico era bastante animado y tenía mucho valor. Aprendí y me lo pasé muy bien.

 13. La audición fue muy animada; estuvo muy bien.
  La música era andina (de Sudamérica). Nos enseñaron unos instrumentos (algunos ya los conocía yo, otros no). El músico que cantó era de Argentina y llevaba un poncho típico de América.
  Con mucha gracia y humor nos hizo reír y cantar con él. Algunos de los instrumentos que tocó eran las tarcas, los pincuyos, el maulincho, el pincuyo triple, el musho, el turpu uru, el erquencho… nombres raros para nosotros pero muy conocidos para ellos, ya que estos nombres proceden del idioma quechua.
  En general, me gustó mucho esta audición, más que la del año pasado.

 14. El jueves día 10 de noviembre los de 1º D bajamos al teatro del instituto acompañados de otros muchos grupos. En el escenario había un hombre con un poncho rojo. Enseñó diversos instrumentos musicales, nos explicó alguna leyenda sobre algunos de ellos y nos tocó todos los instrumentos que nos iba enseñando. Me divertí mucho. Los instrumentos que nos tocó, de los que me acuerde yo, son: canatl, sicus y derivados de su familia, bombo, pifilca, rondador, quenas, tarkas, pincuyos, aikhoris o marimacho, ocarinas, phalas, erquencho, erque, wajarapuco, charango, charangón, vaina de chivato, chaj-chajs, trompas o torompes, calabaza, quijada de caballo y el palo de lluvia. Todos los instrumentos que he nombrado son instrumentos ancestrales.

 15. En la audición conocí música indoamericana y los instrumentos de la naturaleza.
  El primer instrumenta fue la voz humana y las cascadas, el ritmo. Al hacer ritmo con los pies nace la danza.
  Descubren los instrumentos musicales como la flauta y cada vez la van mejorando al ponerle más notas y haciendo el sonido más agudo o grave.
  Todos los instrumentos tienen familias como hijos, abuelos o hermanos que pueden ser más grandes y complejos o tener un sonido más fuerte o más débil.
  El erquencho puede llegar a los 7 m; el uajara se utiliza después de la corrida de toros; la trompa y la trompetita son instrumentos que sólo tocan las mujeres y los hombres enamorados.
  Muchos instrumentos tienen leyendas mágicas detrás de ellos, como que toquen solos o que hagan dormir a quien los escuche…

 16. El 10 de noviembre vino un músico al instituto. Nos explicó cómo ern los instrumentos tipicos de Argentina. Me gustaron mucho, sobre todo los instrumentos de viento, eran los que tenían nombres más raros. También cantó una canción muy graciosa que se llamaba “Doña Chichera”, era muy pegadiza. El instrumento que me gustó más fue el que se puso en la boca (el torompe), que en la boca sonaba mucho pero en cambio cuando se lo quitaba, casi no sonaba al menos que hiciéramos silencio, y entonces se escuchaba un poco. También me gustó aquel que estaba hecho de pezuñas de cabra y sonaba como los cascabeles (el chajchás).

 17. Audición
  Los instrumentos ancestrales fueron los primeros instrumentos que los seres humanos tomaron de la naturaleza; el primer instrumento fue la voz, pero sin contar la voz, esencial, el primer instrumento fue una flauta que tiene una escala.
  La primera flauta monofónica tuvo una sola nota con un solo orificio para soplar; luego
  tuvieron la flauta trifónica, la tetrafónica, la pentafónica y la de siete notas, y cuanto más grande es el instrumento que se toca, más grave es el sonido.
  Los nombres de la familia de flautas de pan son: grande, sanca; pequeño, chuli;
  mediano, manta; abuelo,toyo; bisabuelo, toyo.
  Los antepasados daban también funciones mágicas a los instrumentos, como hipnotizar.

 18. En aquesta audició Pablo Nahual ens ha ensenyat molts instruments que provenen de l’Argentina. L’instrument que em va agradar més ha sigut “el palo de lluvia”, el so del qual és com el de la pluja. A mi em va agradar molt aquesta audició i jo crec que hem n’aprés moltes coses sobre la música.
  Sincerament crec que tots ens hem divertit molt i hem passat una bona estona.

 19. La audición que vimos y oímos sobre los instrumentos antiguos de América Latina fue algo fantástico. Quien nos habló de ellos nos dijo que hay instrumentos tomados de la naturaleza, como el erquencho o el pututus, que eran partes de animales, y otros que se hacían de plantas, como el palo de lluvia, que está hecho con partes del cactus, o el chas-chas, que es la rama seca de un árbol. También nos contó leyendas sobre algunos instrumentos. Había uno que al tocarlo hipnotiza a los que lo oían y otro que si lo dejaban en una montaña en un día de luna llena se tocaba solo.

 20. Un músico argentino vino a explicarnos un poco de los antiguos instrumentos de Argentina. Cuanto más pequeño era el instrumento, más agudo sonaba, y al contrario, cuanto más grande era, más grave sonaba. El primer instrumento que tocó era como una guitarra doble, creo que el de arriba era un bajo y el de abajo la guitarra. Los instrumentos más abundantes eran los de viento: había muchas flautas, desde la más simple hasta la más compleja. Toda la familia tenía un instrumento a su medida, uno para el niño, otro para el hombre, otro para la mujer y otro para el abuelo.

 21. Un músico argentino vino a explicarnos cómo eran diferentes instrumentos antiguos, como, por ejemplo, la pifilca. Nos describió todo tipo de instrumentos extraños, desde el charango hasta las trompas o torompes. Los instrumentos que más me gustaron fueron los erquenchos y los pincuyos. Al final de la audición empezamos a cantar una canción que nos enseñó el músico mientras nos animaba para que cantásemos más fuerte.
  A mí la audición me gustó mucho, sobre todo a la hora de cantar, porque aprendíamos mientras nos divertíamos. Si fuera por mí, repetiría encantado.

 22. En la audición, nada más entrar en la sala de actos, el instrumentista tocaba una música muy “divertida”.
  Nos explicó que el primer instrumento musical fue la voz.
  El músico era argentino y nos dijo que en Argentina todavía se conserva la flauta llamada pifilca.
  De cada tipo (de la mayoría) de instrumentos que nos enseñaba cada vez, sacaba otro más grande, y cuanto más grande, más grave sonaba.
  Nos mostró unas flautas cuadradas, que se llaman torcas. Suenan fuertísimo.
  Hay otro instrumento llamado erquencho, un cuerno de toro. Sólo lo tocaban en primavera y en verano. El que nos enseñó medía 2,5 metros, pero pueden llegar a medir 7 metros.
  Nos mostró otro instrumento, el charango. Decían que si dejaban ese instrumento, el charango, en el rancho con luna llena, suena solo, pero era por el viento, que hacía vibrar las cuerdas…

 23. El passat dijous, dia 10 de novembre, vam tenir una audició a la sala d’actes. Aquesta audició tractava d’instruments ancestrals, que són els procedents de la natura. Aquesta música s’anomena andina o indoamericana. El primer instrument que hi va haver va ser la veu; després va començar la sincronia, ritmes naturals, es colpegen troncs buits o amb els peus… Es van començar a fer instruments amb canyes de bambú…
  Em va semblar una audició molt divertida en què nosaltres podíem participar bastant i gaudir d’ella. El músic va ser molt simpàtic amb tots nosaltres, i encara que només va ser una sola persona, se’l va escoltar durant tota una hora. Vam aprendre moltes coses i vam descobrir molts instruments que mai hauríem imaginat, com, per exemple, la mandíbula d’un cavall

 24. En aquesta audició Pablo Nahual ens ha mostrat molts instruments que provenen de l’Argentina. Normalment, quan més petiti era l’instrument, més agut sonava, i quan més gran, més greu. L’instrument que em va agradar més ha sigut “el palo de lluvia”, que imitava el mateix soroll que fa la pluja. M’ha agradat aquesta audició perquè va ser molt divertida i ens va ensenyar coses que ningú coneixíem.

 25. AUDICIÓN

  La audición me pareció muy divertida, ya que el músico nos invitó a cantar con él y a pasarlo bien.
  Nos enseñó instrumentos que jamás habíamos visto. Los que más me interesaron fueron, por ejemplo:
  -Las flautas, que tenían diversos nombres y varias medidas. Se llamaban: quenas, quenillas, quenacho y quenoso. Las cuadradas se llamaban torcas. Otro tipo de flautas era el turu-puru, que tenía la forma de una señora con un hijo. Se dice que este instrumento hipnotiza a la gente.
  -El erquencho, que era un cuerno de toro y una caña. Nunca se toca en invierno ni en otoño, sólo en primavera o verano.
  -El erqué, que llega a medir 7 metros y suena como una trompeta.
  -El pututu, que sólo puede tocar una nota.
  -La guajara poco, que son 17 cuernos de toro.
  -La trompa, que sólo la pueden tocar las mujeres. Se tiene que tocar con micro, porque sin micro suena muy débilmente y sin boca con micro también. Se debe tocar con la boca y con el micro.
  -El charango, que es una pequeña guitarra, hecha del caparazón de un armadillo. Dicen que si lo llevas a la montaña en luna llena suena solo, pero la verdad es que el viento golpea suavemente las cuerdas y suena.
  -La quijada, que es una dentadura de caballo.
  -El palo de lluvia, que es un palo de cactus que contiene caracoles, semillas y piedrecillas.
  También me interesó la información que nos dio el músico. Como, por ejemplo, que la voz es el primer instrumento que se descubrió. El segundo instrumento fue la flauta.
  En Argentina todavía se conserva una flauta con una sola nota: la pifilca.
  Los sicus son instrumentos con cañas pegadas. España llevó a América un sicus con más notas.
  Cuanto más grande es el instrumento, más grave es el sonido.

 26. El pasado 10 de noviembre del 2011, el músico argentino Pablo Nahual nos enseñó unos instrumentos musicales raros, antiguos y no muy conocidos. Nos ofreció una actuación en el teatro del instituto Puig Castellar y nos explicó que los primitivos escuchaban a los pájaros cantar y comenzaron a inventar instrumentos musicales y a utilizar la voz humana. Con piedras ramas huesos, etc., empezaron a producir ritmos y bailes. También nos dijo que la música la utilizaban para rituales mágicos y en las celebraciones de los días festivos. Nos enseñó pifilcas de diferentes tamaños, según como fueran de grandes sonaban más grave o más agudo (cuanto más largas, sonaban más graves y cuanto más cortas, más agudo). Había muchas clases de instrumentos: uno parecía como un banjo pero con doble palo. Eso sí, todos los instrumentos estaban hechos con materiales de la naturaleza como, por ejemplo, troncos, ramitas, etc.

 27. El día 10 de noviembre tuvimos una audición en el teatro del instituto. Nos hablaron de los instrumentos musicales típicos de Sudamérica. Vimos muchos instrumentos, algunos eran enormes, sobre todo uno que medía 10 metros.
  Me gustó mucho cuando nos explicaron leyendas de cada instrumento y el significado de cada uno.
  Tomamos apuntes para poder hacer después un trabajo de música. Nos divertimos mucho oyendo cómo sonaban los instrumentos y cómo tocaba el músico porque debe ser muy difícil tocar algunos de esos instrumentos.

 28. En el teatro del instituto actuó Pablo Nahual. Es de Argentina. Nos explicó cómo eran algunos instrumentos musicales antiguos, por ejemplo, la guitarra doble, que era una guitarra normal pero tenía dos en una. Me gustó mucho porque aprendí mucho de él.

 29. Audición de Pablo Nahual
  Pablo Nahual, un cantante argentino, vino al Puig Castellar a dar un concierto y cantó muchas canciones como la de “La Chicha”.
  Nos habló de muchos instrumentos. El que más me gustó fue la quena, es como una flauta pero solo con cinco notas. Para mí, es igual que las de la India, no tiene ninguna diferencia.

 30. Audición de Pablo Nahual

  Pablo Nahual, un cantante argentino, vino al Puig Castellar para hablarnos de los antiguos instrumentos que tocaban nuestros antepasados, interpretó algunas canciones y nos enseñó muchos instrumentos. Para acabar se despidió con una canción.

 31. En la audición, nada más entrar en la sala de actos, el instrumentista tocaba una música muy “divertida”.
  Nos explicó que el primer instrumento musical fue la voz.
  También nos enseñó varios instrumentos, de los mas simples a los más complejos, grandes y pequeños. Fue una pasada escuchar tantos instrumentos.

 32. ¡Ha sido una audición fantástica! El músico era argentino y llevaba un poncho. Me ha gustado mucho ya que ver toda aquella variedad de instrumentos tan raros me ha impactado y a la vez me ha fascinado. Me ha sorprendido mucho la cantidad de energía que tenía el hombre. Pero tal vez lo que más me haya impactado hayan sido los nombres de los instrumentos, ya que eran rarísimos. Las canciónes que cantaba eran muy divertidas. ¡Me ha encantado que este músico estuviera aquí!

 33. La audición musical fue muy divertida porque nos enseñaron muchos instrumentos curiosos de viento. Algunos eran casi de la prehistoria, y aún se siguen tocando. Nos enseñaron una familia de instrumentos de caña de bambú que cada vez se hacían más grandes. No me acuerdo ahora de cómo se llaman, pero eran muy divertidos.
  Luego tuvimos que cantar algunas canciones que yo no conocía para nada. Una se llamaba señora “La chicha”.
  Me lo pasé muy bien.

 34. Estuvo muy bien la audición. El músico que actuaba era realmente un mago. Lo que me gustó más fue que iba sacando el mismo tipo de instrumento pero cada vez más grande. Lo que realmente me sorprendió fue la cantidad de instrumentos que tenía… Me pregunto cómo los trajo.

 35. Pablo Nahual nos mostró los instrumentos acestrales de Argentina que eran construidos con materiales naturales, por ejemplo, madera, huesos, caparazones de animales… Varios instrumentos se parecen a los instrumentos actuales. La diferencia es que los de ahora están más perfeccionados.
  Las canciones que nos interpretó eran relajantes, divertidas y casi todas tenían una leyenda.
  La audición me pareció atractiva, me llamó la atención por los instrumentos que eran sencillos de hacer y bonitos de escuchar.

 36. Hace poco, en el teatro del instituto, vimos una demostración que hacía un músico que se llamaba Pablo Nahual y venía de Argentina. Nos enseñó unos instrumentos de música muy raros; él sabía tocarlos muy bien.
  Aparte de enseñarnos muchas cosas, nos hizo pasar un buen rato. Era un hombre bastante alegre y nos hizo cantar unas canciones propias de su país. En general, me gustó.

 37. Me reí mucho en la audición, el músico hablaba con un gran sentido del humor. Que yo recuerde, se llama Pablo Nahual, y nos estuvo explicando la historia de algunos instrumentos musicales de su país, Argentina.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *