Les quatre estacions

El passat 7 de novembre, una orquestra de cambra, l’Orquestra de Girona, va interpretar Les quatre estacions de Vivaldi a la sala d’actes del nostre institut, davant els alumnes de 1r, 3r i els de 4t d’ESO que fan l’optativa de música. L’orquestra estava formada per cinc instruments de corda: dos violins, dues violes i un violoncel.

A Antonio Vivaldi (Venècia, 1678; Viena, 1741), músic (violinista) i compositor del Barroc, els seus coetanis el coneixien pel malnom de il prette rosso (el sacerdot pèl-roig), per la seva professió i pel color del seu cabell. Vivaldi és, probablement, un dels compositors més populars del món, com ho demostra el fet que els seus quatre concerts per a violí més coneguts, Les quatre estacions, siguin l’obra més vegades enregistrada en disc de la història de la música clàssica, malgrat que al seu temps, a la seva mort, com a conseqüència del rebuig que havien tingut a Itàlia alguns dels seus plantejaments més innovadors sobre l’òpera, va caure en l’oblit i el seu nom ni tant sol apareix en els llibres de música de l’época.
La seva obra és molt àmplia i variada: va escriure 770 peces musicals, entre les quals destaquen molts dels 477 concerts i algunes de les 46 òperes (per exemple, Orlando furioso). Respecte als concerts de Les quatre estacions, composats el 1723, formarien part d’un conjunt de dotze concerts titulats Il cimento dell’armonia e dell’inventione (Assaig entre l’armonia i la invenció), i es diuen així per fer referència a les quatres estacions de l’any. Tenen els quatre concerts una estructura semblant; estan dividits en tres moviments (un moviment ràpid, un altre lent i un altre ràpid), i, pel seu caràcter descriptiu, a mida que els sentim, anem pensant en diversos estats d’ànim i en imatges i sons de la natura propis dels canvis de cada estació.

Al concert de Primavera, per exemple, ens sembla reconèixer el cant dels ocells, el so de l’aigua brollant de la font, el soroll de la pluja d’abril, els lladrucs d’un gos… i, sobretot, una sensació d’alegria, de claredat i felicitat; al d’Estiu, sentim el cant del cucut, de les tórtores i de la cadernera… però també els trons de les tempestes seques d’aquesta estació, i el xiuxeig dels insectes i borinots; al de Tardor, es distingeixen els sons dels corns dels caçadors i els lladrucs dels seus gossos que s’endinsen pel bosc… , i al de l’Hivern, domina la sensació de foscor i sentim la fredor, el soroll de la pluja que cau insistentment, el crepitar de la llar de foc i el rumor del vent que fa moure i cruixir les portes de fusta. De fet, Vivaldi, que volia arribar a un públic molt ampli amb la seva música,  per facilitar l’enteniment de Les quatre estacions va escriure quatre sonets per acompanyar la seva interpretació i fer més explícites les sensacions de cada época de l’any, com podem veure en aquest cas:

LA PRIMAVERA

Giunt’ è la Primavera e festosetti
La Salutan gl’ Augei con lieto canto,
E i fonti allo Spirar de’ Zeffiretti
Con dolce mormorio Scorrono intanto:

Vengon’ coprendo l’ aer di nero amanto
E Lampi, e tuoni ad annuntiarla eletti
Indi tacendo questi, gl’ Augelletti;
Tornan’ di nuovo al lor canoro incanto:

E quindi sul fiorito ameno prato
Al caro mormorio di fronde e piante
Dorme ‘l Caprar col fido can’ à lato.

Di pastoral Zampogna al suon festante
Danzan Ninfe e Pastor nel tetto amato
Di primavera all’ apparir brillante.

…Una traducció castellana d’aquest sonet la va fer el poeta cubà David Cherician:

LA PRIMAVERA
Llegó la primavera y de contento
las aves la saludan con su canto,
y las fuentes al son del blanco viento
con dulce murmurar fluyen en tanto.

El aire cubren con su negro manto
truenos, rayos, heraldos de su adviento,
y acallándolos luego, aves sin cuento
tornan de nuevo a su canoro encanto.

Y así sobre el florido ameno prado
entre plantas y fronda murmurante
duerme el pastor con su fiel perro al lado.

De pastoral zampoña al son chispeante
danzan ninfa y pastor bajo el techado
de primavera al irrumpir brillante.

Quant al concert de l’altre dia al nostre institut, tal com expliquen al seu web els organitzadors, membres de la companyia Atot, és un espectacle didàctic “concebut com un monòleg del protagonista, que és el mateix compositor al final de la seva vida i un cop retirat del món musical, que s’alterna amb les intervencions de l’orquestra que il·lustra els pensaments i les idees de Vivaldi i interpreta cada un dels moviments dels 4 concerts”.

Abans d’acabar l’espectacle, l’actor que fa el paper d’Antonio Vivaldi ens diu al seu monòleg: “Sabeu, fa molt temps, vaig escriure quatre concerts sobre les estacions de l’any. Van tenir molt d’èxit, perquè a la gent li feia gràcia sentir el parrupeig d’una tórtora o els refilets d’una cadernera o el so d’un cucut, i això els portava cap a l’estiu, que és quan aquests ocells més s’escolten. Ara aquests concerts encara agraden, però la gent no hi sent el que jo hi vaig posar. O no l’escolten bé, o potser no saben que els cucuts nien a l’estiu. Potser no tenen ni idea del que és una cadernera o una tórtora, i encara menys com canten. Però ara vosaltres ja sabreu què hi vaig posar, jo, a dins de Les quatre estacions. Espero que, si les escolteu de nou, sabreu retrobar-les i descobrir-hi encara més coses”.

…I són precisament aquestes coses i sensacions descobertes a aquesta audició per part del públic que va assistir-hi les que nosaltres voldríem ara llegir a aquesta pàgina. Que cadascú digui la seva. Gràcies per la vostra col·laboració.

35 pensaments a “Les quatre estacions

 1. El pasado día 7 de noviembre fuimos los de primero, segundo, tercero y los de la optativa de música de cuarto al salón de actos del Puig Castellar a una función musical.
  Los intérpretes eran los músicos una orquesta de cinco instrumentos: dos violines, dos violas y un violonchelo. Interpretaron Las cuatro estaciones de Antonio Vivaldi, un músico y compositor muy famoso del Barroco que nació en Venecia en el año 17678 y murió en Viena en el 1741.
  Un actor disfrazado de Vivaldi hizo un poco de comedia para alegrar la actuación de los músicos. Ellos tocaron algunos de los conciertos compuestos por Antonio Vivaldi y empezaron Las cuatro estaciones por la primavera…
  También interpretaron sonidos como de un trueno, de una tormenta, unos pájaros… sólo tocando los instrumentos presentes. Era muy impresionante ver cómo los sonidos de los instrumentos se podían parecer tanto a los hechos naturales del mundo.
  La obra estuvo bien pero para mi gusto a ratos fue un poco aburrida porque las tonterías que hacía el señor disfrazado de Antonio Vivaldi no me hacían gracia, pero los músicos lo hicieron muy bien, eso me gustó mucho.

 2. El día 7 de noviembre los alumnos de música fuimos a escuchar una audición a la sala de actos del instituto. La audición consistió en escuchar diferentes movimientos de Las cuatro estaciones de Vivaldi interpretados por instrumentos de cuerda, exactamente por dos violines, dos violas y un violonchelo.
  No estuvo nada mal, sólo que el músico que interpretaba a Vivaldi hacía muchas tonterías, que a nuestra edad no tienen mucha gracia. Por lo demás, me gustó bastante.

 3. L’altre dia vam sentir un concert de Les quatre estacions de Vivaldi. A li agradava la música i escoltava els ocells i amb els cants que escoltava al camp feia una partitura.
  L’obra va estar molt bé, em va agradar molt perquè tenia un sentit de gràcia molt comú.
  La meva opinió és que l’obra va tenir molta de importància per a mi i també va estar molt bé, i l’espectacle va ser molt interessant perquè ens van fer una lliçó a mi i als meus companys de classe. Vaig estar prenent apunts perquè l’obra era molt interessant i molt bona. Aquesta va ser vaig aprendre una lliçó que mai oblidaré perquè les coses importants mai s’obliden. M’ha agradat molt. Gràcies.

 4. El día 7 de noviembre fuimos al teatro a ver una audición de Las cuatro estaciones de Vivaldi. Me gustó mucho escucharla, había un hombre que hacía de Vivaldi y hacía unos gestos muy raros y, por otra parte, me gustó la música, pero no me gustó que estuviera ese hombre haciendo el ridículo enmedio de casi todo el instituto, y por eso no me gustó tanto.

 5. El 7/11/2012 vam veure al teatre una audició musical de Vivaldi.
  Aquesta audició es deia Les quatre estacions i tractava de les quatre estacions que hi ha al llarg de l’any relacionades amb la natura. La van tocar amb tres violins, un violoncel i una viola.
  Després hi havía un actor que explicava amb un to graciós com Vivaldi compossava aquests temes.
  Les quatre estacions són la primavera, l’estiu, la tardor i l’hivern.
  Em va agradar molt perquè la van representar amb molt d’humor, jo crec que la van fer així perquè el nois i noies de l’institut no s’avorrissin mentres veien aquesta audició musical. 😛

 6. Andición musical

  El 7 de noviembre fuimos al teatro para escuchar una audición musical, Las cuatro estaciones de Vivaldi, interpretadas por instrumentos de cuerda, exactamente por dos violines, dos violas y un violonchelo. Para mí fue muy divertido.

 7. La audición musical Las cuatro estaciones de Vivaldi es un concierto en el que retratan los sonidos del río, de la tranquilidad del campo, del canto de los pájaros, etc.
  También aparecía Vivaldi, que no recordaba el año en el que estaba y confundía a una persona con una cortina roja.

 8. El 7 de noviembre fuimos a escuchar una audición musical en sala de actos, Las cuatro estaciones de Antonio Vivaldi. La audición consistió en escuchar diferentes movimientos; había cinco músicos tocando instrumentos de cuerda (dos violines, dos violas y un violonchelo). Estuvo muy bien.

 9. El pasado 7 de noviembre, bajamos a la sala de actos de nuestro instituto para asistir a una audición musical. Se trataba de la obra Las cuatro estaciones, en la que actuaba un actor imitando a Antonio Vivaldi, el compositor de la obra, y tocaban instrumentos acompañando el diálogo. Tocaron dos violines, dos violas y un violoncelo.
  Me lo pasé muy bien, los músicos eran increíbles tocando, ¡se me ponía el vello de punta! Y la actuación de Vivaldi fue muy divertida y entretenida, hacía muy bien su papel.

 10. Fuimos a oír al teatro del instituto una audición de Las cuatro estaciones de Vivaldi. La música era extraordinaria, me encantó, sobre todo los violines porque tienen un sonido muy agradable. La obra también tuvo un toque de humor por las caras que ponía el actor que hacía de Vivaldi cada vez que sonaba uno de sus conciertos: se ponía a hacer un poco el tonto y me gustó mucho su interpretacion. Pero lo que más me gustó fue la música: era tan bonita, que me quedé boquiabierta.¡Increíble!

 11. El pasado 7 de noviembre fuimos a ver una audición de teatro a la sala de actos. La audición musical era de Antonio Vivaldi, de una de sus obras, la llamada Las cuatro estaciones. Trataba de las cuatro estaciones que hay a lo largo del año.
  Los instrumentos que los músicos tocaban eran dos violines, una viola y un violoncelo.
  Me gustó mucho porque el hombre que estaba disfrazado de Antonio Vivaldi era muy gracioso y la música era muy bonita.

 12. El 7 de noviembre fuimos a la sala de actos y estuvimos escuchando la audición de Antonio Vivaldi. Se esuchaba cómo iban cambiando los estados del cielo: primero, normal, pero después iba empeorando, hasta que al final se acabó la tormenta y se quedó como antes. Fue muy divertido ver al hombre que estaba haciendo de Antonio Vivaldi y escuchar a los violinistas. 🙂

 13. Fuimos al teatro a ver una audición sobre Las cuatro estaciones, de Vivaldi. En la audición representaban a Vivaldi creando un poema y tras cada párrafo los músicos tocaban los instrumentos, con música descriptiva, lo que iba diciendo Vivaldi. Tocaban dos violines, dos violas y un contrabajo. Yo creo que esta audición fue bastante divertida, ya que también decían alguna cosa divertida.

 14. El 7 de noviembre fuimos a la sala de actos para ver una audición de teatro musical en que salía un hombre haciendo cosas extrañas. Este hombre estaba disfrazado de Antonio Vivaldi, y los músicos, que tocaban dos violines, dos violas y un chelo, interpretaron Las cuatro estaciones.

 15. El dia 7 de novembre, els alumnes de 1r, 3r i 4t d’ESO vam anar a veure una audició musical de Les Quatre Estacions d’Antonio Vivaldi (1678-1741). Hi havia 5 músics que van tocar instruments de corda fregada: dos violins, dues violes i un violoncel. A l’audició també va aparèixer un home disfressat de Vivaldi. L’audició va durar més o menys una hora i quart.
  Les Quatre Estacions va ser una obra molt important de música clàssica, que va composar Vivaldi l’any 1723. La seva obra estava formada per 770 peces musicals. Va fer al voltant de 480 concerts i 50 òperes.

 16. El 7 de noviembre van anar al teatre nosaltres els de 1r d’ESO, els de 3r i alguns de 4t.
  Era una obra musical d’Antonio Vivaldi, Les quatre estacions. Els músics eren 2 violines, 2 violes i 1 violonchell. Tocaven música ràpida i música lenta. Va ser un concert divertit.

 17. El día 7 de noviembre fuimos a la sala de actos a escuchar una audición musical de Las cuatro estaciones de Antonio Vivaldi. La audición la interpretaron cinco músicos de la Orquestra de Girona, con dos violines, dos violas y un violonchelo. También había un actor en el escenario que representaba a Antonio Vivaldi.

 18. El día 7 de noviembre fuimos a la sala de actos del instituto para ver y escuchar un concierto de Vivaldi. El concierto se llama Las 4 estaciones, representa partes de las estaciones del año como el río, la tormenta con viento, tormenta fuerte y cuando acaba la tormenta.
  El género de esta música es música descriptiva.
  A mí me gustó porque era muy relajante y porque a mí me gusta mucho la música.
  Los instrumentos que tocaron eran dos violines, dos violas y un violonchelo.
  Es una audición que mereció la pena oír porque fue muy relajante.

 19. El 7 de noviembre fuimos a la sala de actos a escuchar una obra de Antonio Vivaldi. Me hizo mucha gracia, yo todo el rato me estaba riendo, pero quien me gustaba más era un violinista, se ve que era el que dirigía la orquesta, y la verdad es que lo hacían muy bien. Me gustó mucho.

 20. El otro día vinieron al instituto un actor algo mayor y unos violinistas a interpretar la obra que se llama Las cuatro estaciones, de Vivaldi. El actor en el papel de Vivaldi lo hizo de una manera de lo más comica, incluso haciendo muecas, mientras los violonistas tocaban la obra. Algunos músicos tenían violas, otros violines y otro tocaba un violochelo. A mí me gustó mucho la obra.

 21. Ara ja fa 14 dies del passat 7 de novembre, una orquestra de cambra, l’Orquestra de Girona, va interpretar Les quatre estacions de Vivaldi al teatre del nostre institut, és a dir, la sala d’actes del Institut Puig Castellar, davant de tots els alumnes de 1r, 3r i alguns de 4t d’ESO, més ben dit els que fan l’optativa de música. L’orquestra estava formada per cinc instruments de corda: dos violins, dues violes i un violoncel. També hi havia un actor que representava a Antonio Vivaldi, el qual representava les estacions de manera realment divertida.

  La audició va estar prou bé però per als alumnes de 4t com a mínim va ser com molt infantil.

 22. El pasado dia 7 de moviembre los alumnos de 1º y 3º fuimos a ver una representación de Las cuatro estaciones de Vivaldi. Un actor imitó a Vivaldi y otras cinco personas tocaron instrumentos. Había tres violines, una viola y un violonchelo. Estuvo muy bien y lo mejor de todo fue que nos saltamos una clase.

 23. El 7 de noviembre fuimos al teatro para escuchar una audición musical, Las cuatro estaciones de Vivaldi, interpretadas por instrumentos de cuerda, exactamente por dos violines, dos violas y un violonchelo. Para mí fue muy divertido.

 24. Vam anar a veure fa poc una audició de Vivaldi a la sala d’actes del Puig. No ens van explicar totes les estacions, sol la de tardor.
  Va ser divertit i també una mica llarg i estressant.

 25. Hace unos dias fuimos al salón de actos a ver una obra sobre Las cuatro estaciones de Antonio Vivaldi que fue para mí súper aborrida.
  Tocaron con instrumentos de cuerda:
  -2 violas
  -1 violonchelo
  -2 violines
  Lo único que me encantó de la obra fue la interpretación del personaje de Vivaldi por un actor.

 26. El 7/11/12 los primeros cursos del Puig fuimos a ver una audición sobre Antonio Vivaldi, tocaban la música de su composición Las cuatro estaciones, que es música descriptiva.
  El actor que representaba a Antonio Vivaldi intentaba hacernos reír para enseñar y divertirnos un poco más.

 27. Hace unos días fuimos al salón de actos del instituto y vimos interpretar una obra de Antonio Vivaldi, pero para mí fue una audición muy aburrida. 🙁
  Había cinco músicos que tocaban instrumentos de cuerda.

 28. El 7/11/12 vam anar a veure una audició sobre Les quatre estacions de Vivaldi.
  Només hi havia instruments de corda fregada i ens va dir quin era cadascú.
  Un era el violí principal, que feia els solos de violí, els violins 1 i 2, que cadascú tenia la mateixa partitura però de diferents notes, també la viola i el violoncel.
  Ens va mostrar totes les estacions, l’hivern, la primavera, l’estiu i la tardor. L’estació que més em va agradar va ser La primavera.

 29. El passat 7 de novembre vam anar a la sala d’actes per veure una audició de música sobre Les quatre estacions de Antonio Vivaldi.
  A mi em va agradar pero no el vaig escoltar molt bé perquè els meus companys parlaven i estàvem molt lluny.
  Amb Les quatre estacions Antonio Vivaldi intenta descriure els sons que escolta durant les estacions, així que és una música descriptiva.
  Els músics eren l’Orquestra de Girona i tocaven instruments cordòfons (de corda).

 30. El miércoles 7 de noviembre de 2012 fuimos a oír una audición de Las cuatro estaciones de Vivaldi en la sala de actos. Había tres violines, 2 violas y un violonchelo, pero también había un actor que hacía de Vivaldi componiendo Las cuatro estaciones.
  A mí me gustó la audición porque el actor hacía gracia y los que tocaban lo hacían muy bien.

 31. El actor que hacía de Antonio Vivaldi lo hacia muy bien. Y los que tocaban el violín o la viola también tocaban bien. Y el maquillaje y el vestuario estaban muy bien.
  En música ahora estamos estudiando las partituras de Antonio Vivaldi. En Las cuatro estaciones, las cuatro obras se llaman La primavera, El verano, El otoño y El invierno.

 32. La audición que escuchamos de Antonio Vivaldi fue bastante interesante pero a la vez un poco aburrida. Las canciones me gustaban pero el actor que representaba a Vivaldi hacía que nos aburriésemos.

 33. La audición de Antonio Vivaldi fue divertida y a la vez aburrida, porque el actor principal todo el rato se hacía el tonto y era cansino.
  La música de Las cuatro estaciones ya la había escuchado otras veces. Los músicos lo hacían muy bien.

 34. El miércoles 7 de noviembre de 2012 vino al instituto una orquesta de cámara para tocar Las cuatro estaciones de Vivaldi.
  No sólo tocaron, también hicieron un poco de teatro. Fue muy divertido y muy gracioso.
  Había un actor disfrazado de Vivaldi que interpretaba bien su personaje.
  Los músicos que tocaron lo hacían muy bien. Los instrumentos que tocaban eran de cuerda (violín, viola y violonchelo).

 35. El pasado día 7 de noviembre fuimos al salón de actos los de 1º, 3º y los de la optativa de música de 4º a escuchar una audición de Vivaldi.
  Los intérpretes eran los músicos de una orquesta de cinco instrumentos: dos violines, dos violas y un violonchelo. Interpretaron Las cuatro estaciones de Antonio Vivaldi, un músico y compositor muy famoso del Barroco que nació en Venecia en el año 1767 y murió en Viena en el 1741.
  Un actor disfrazado de Vivaldi hizo un poco de comedia para alegrar la actuación. Los músicos tocaron algunos de esos conciertos compuestos por Antonio Vivaldi, y empezaron Las cuatro estaciones por La primavera. Interpretaron sonidos como de un trueno y crujidos como si se les rompiera la espalda sólo tocando los instrumentos presentes. Era muy impresionante; el primero de todos los músicos era un genio.
  La obra estuvo bien pero no me gustó. Hubo momentos en que hacía un poco de gracia por las tonterías que hacía el señor disfrazado de Antonio Vivaldi. Pero los músicos lo hicieron muy bien, eso me gustó mucho.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *